Дамян Николов: Графити артистите могат да вдъхнат живот на градската бетонна “джунгла”! Такъв е проектът ни “Градообитатели”!

Една нова сграда по бул. “Левски” спира погледите на минувачите и буди възхищения с красивите птици, “кацнали” по фасадата й.

СайтЪТ научи, че цветното творение е дело на графити артиста Дамян Николов, който сподели за медията ни как се е зародила идеята.

“Запитах се: “Мога ли да нарисувам птица?” Всеки би казал: “Да, ти можеш!”, но аз не бях уверен в себе си. Първата птица, която нарисувах беше благодарение на човека, който е виновен да се случи всичко – Руси Русев. Той ми създаде легалното място за рисуване, където аз да експериментирам дали мога или не мога. Това беше един фургон тук наблизо. Много хора бяха възхитени от това как в цялата сивота на булеварда има една птица на зелен фон. Впоследствие имах предложение да запълня едно пространство между две сгради, но беше в съседство на новата кооперация. Нарисувахме три птици, всички бяха много щастливи.

Собственикът на сградата, който беше инициатора на всичко, изяви желание да изрисуваме неговата кооперация с общите площи. Така по фасадата накацаха близо 13 птици, сред тях кълвач, гълъб, пчелояд, синигер, врабчета, птици от България и нашите географски ширини. Това е малко по-различен тип изкуство, не са точно графити, а стенописи. Тук характерите са птици, максимално реалистично изобразени. Могат да бъдат в пъти по-добри, но това с времето се надгражда.

В момента имаме проект, в която могат да се включат всякакъв вид инвеститори, отворени са възможностите ни към всяка фирма и бранд. Това е проект “Градообитатели, посветен на флората и фауната.

Там пак ще бъдат рисувани природни забележителности или по-скоро защитени и застрашени към момента видове. Това е идеята на Сдружение “Българско графити училище”, на което съм председател. До момента имаме двама спонсори, с чиято помощ стартираме целия проект. колкото повече спонсори съберем, толкова по-мащабен ще бъде проекта. Той предвижда изрисуването на градски части, стени от трафопостове, които са в различни части на града. По този начин няма да е само в центъра, а има потенциал да обхване и кварталите. Имаме дори запитване от други градове”, разказа Дамян.

Той остави и имейл, на който всеки, който има интерес, може да се свърже с него: damyan.nikolov@yahoo.com

Всичко започва от 1 април не на шега, допълва графити артистът.

“Надявам се повече хора да харесват изкуството ни, то е стенопис, не е точно стрийт арт. На места ще бъде съчетано със стрийт арт, ще бъдат поканени и гост артисти. Рамо до рамо ще творят млади художници, които нямат опит с такива, които са вече утвърдени. Всеки ще може да дойде да рисува, за да допринесе с нещо за цялата идея. Така ще придобие опит и известност”, допълни Дамян.

Художникът разказа за още един мащабен проект, реализиран през лятото на 2022 година. Тогава беше реализиран фестивалът Lucky Hunt Graffiti Festival , в който се включват артисти от цяла България. За 4 дни те успяват да превърнат площ от един декар в най-големия приют за домашни любимци в атрактивно и забавно място.

“Имаше художници, които си носеха животинчетата, докато рисуват, но за осиновители не зная. Идеята беше, че ако направим приветливо това място за още хора, които да бъдат привлечени и от нашето изкуство, има шанс аудиторията да погледне с друго око на животните и се грижат за тях”, каза още Дамян.

Кадър: bTV

Повдигнахме темата и за място в градската среда, където графити училището на Дамян да се превърне в реално място, където всеки да може да рисува, да се обучава и да трупа опит.

“В моята школа идват много млади артисти, идват чужденци. Всеки един от тях пита – Аз къде мога да рисувам? Младите, които нямат опит искат да се научат, но няма къде. Тези, които имат опит искат да са на сцената, да се покажат и пак няма къде. Варна е град, изключително богат на пространства за рисуване, но до момента нямаме легално наша зона, която да е свободна и подходяща за рисуване 24 часа. Това е в ущърб на графити и стрийт арт културата в града”.

Дамян обясни, че по решение на над 60% от етажната собственост, всяка сграда може да се добие с красива фасада, стига това да не е обект на реклама, политическа кампания или нещо, което уронва престижа на някого. Проблемът обаче идва от това, че преобразяването на сградата е доста скъпо начинание, което зависи от много фактори, които оскъпяват процеса. “Отчитам като плюс, че вече и други инвеститори на сгради се свързват с мен и имат желание да вложат средства в стенописи. Важно е да се знае, че ако инвеститора даде свобода на един артист, той ще даде всичко от себе си да направи нещата по най-добрия начин. Ако нещо трябва да бъде нарисувано с нежелание, то няма да се получи”, каза още Дамян.

Какво още сподели младият графити артист – вижте във видеото!

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 69% 75% 8m/s 290deg
5°C Усещане -1°C
1022hPa 36% 0% 11m/s 280deg
7°C Усещане 2°C
1022hPa 26% 40% 11m/s 280deg