Демократите в паника след дебата на Байдън и Тръмп

Демократите в паника след дебата на Байдън и Тръмп

Републиканецът излезе като победител в тв дуела

Държавният глава понесе щети, надигат се призиви да се оттегли

Експрезидентът продължава да отрича щурма на Капитолия

Поддръжниците на президента на САЩ Джо Байдън се надяваха, че първият предизборен дебат с опонента му Доналд Тръмп ще премахне опасенията, че 81-годишният Байдън е твърде стар, за да изкара още един мандат, но след края на сблъсъка дрезгавият глас и на моменти неувереното му представяне срещу експрезидента доведоха до точно обратното, съобщи вчера Ройтерс.

Агенцията, както и други медии, твърдят, че демократите са изпаднали в паника след представянето на президента в тв дуела и в спешен порядък опитват да минимизират щетите.

Байдън спираше да говори и сякаш губеше потока на мисълта си, което предизвика веднага опасения сред демократите относно човека, който се надяват да попречи на Тръмп да се върне на поста в Белия дом. От своя страна Тръмп направи многократни неверни твърдения и провокативни изявления. Но изглеждаше по-спокоен и енергичен от Байдън, който е само с три години по-възрастен от републиканеца.

Байдън първо привлече вниманието на зрителите, когато загуби мисълта си, докато излагаше тезата си за данъчните ставки и броя на милиардерите в Америка – отклони се и погледна надолу към трибуната, преди да промълви за кратко и да каже “най-накрая победихме Medicare” (система за здравно застраховане в САЩ – бел. ред).

В други моменти Байдън направи някои озадачаващи нелогични изказвания, които сякаш подкопаваха силните му страни според кампанията, включително икономиката и правото на аборт. Докато критикуваше икономическите резултати в мандата на Тръмп, президентът изведнъж се насочи към Афганистан и обвини Тръмп, че “не е направил нищо за това”, въпреки че проваленото изтегляне от Афганистан се смята за един от най-непопулярните моменти в президентството на Байдън.
По-късно, когато Байдън изтъкна щатските ограничения върху абортите, той объркано се насочи към имиграцията и спомена за “млада жена, която току-що е била убита” от имигрант. Не беше ясно какво искаше да каже.

Тръмп участваше спокойно в началото на дебата, но се обърка при въпроса как ще увери избирателите, че ще спази клетвата си след нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Той продължи да отрича нападението и отказа да осъди онези, които атакуваха полицията и нахлуха в сградата, като разбиха врати и прозорци. Тръмп допусна, че обвинените по някакъв начин един ден ще се окажат невинни.

Повече от 1400 души са обвинени във федерални престъпления, свързани с бунта. От тях над 850 души са се признали за виновни за престъпления, включително заговор за подстрекателство към подривна дейност и нападение над полицаи. Около 200 други бяха осъдени по време на съдебен процес.

Тръмп се опита да избегне разглеждането на този въпрос. Той защити хората, които щурмуваха Капитолия, като обвини Байдън, че ги е преследвал. “Това, което направиха с някои хора, които са толкова невинни, би трябвало да ви накара да се срамувате от себе си”, каза Тръмп на Байдън.

Тръмп предупреди, че членовете на комисията на Конгреса, която разследваше събитията от 6 януари, могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, както и самият Байдън.

Байдън отвърна на удара с думите: “Единственият човек на тази сцена, който е осъден за престъпление, е човекът, към когото гледам” (неотдавна Тръмп бе признат за виновен по делото “пари срещу мълчание” – бел. ред.).

На въпроса дали ще приеме резултатите от изборите през ноември, Тръмп не даде категоричен отговор, а посочи “ако това са честни, законни и добри избори – абсолютно”.

Реакциите в медиите

Politico: Време е Байдън да си ходи

“Демократите обмислят немислимото – време е Байдън да си ходи” – това пише в анализ на тв дебата сайтът “Политико”. Един от големите донори на демократите и поддръжник на Байдън, пожелал анонимност, заявил пред изданието, че е време президентът да прекрати кампанията си. Той определи снощното участие на Байдън като “най-лошото представяне в историята” и каза, че той е бил толкова “незадоволителен, че никой няма да обърне внимание на лъжите на Тръмп”.

The Guardian: Не толкова дебат, а по-скоро фарс

“Мъчително” – така политическият коментатор на Си Ен Ен Ван Джоунс определи представянето на Байдън “мъчително”. “Той прави най-доброто, на което е способен. Трябваше да се справи с тест, за да възстанови доверието на страната и на (политическата си) база. Но той не успя да го направи”, каза Джоунс.

CNN: Президентът не се справи с теста

Призивите към Байдън да се оттегли след колебливото представяне в дебата срещу Тръмп нарастват, отбелязва британският в. “Гардиън”. Наблюдателката на изданието Арва Махдауи посочва, че нейните очаквания са били не просто слаби, а са паднали като в бездънна яма и тя дори не е била подготвена за това колко шокиращ ще бъде дебатът в действителност. “Тръмп лъжеше безсрамно, Байдън бръщолевеше несвързано, а водещите просто казваха много пъти “благодаря” и продължаваха. Това беше не толкова “дебат”, колкото фарс”, посочва Махдауи.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1009hPa 72% 1% 2m/s 260deg

19°C Усещане 19°C
1011hPa 88% 0% 2m/s 110deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 160deg