Деница Сачева: Приетата Конституция създава проблеми, които трябва да бъдат решавани със спешни законодателни решения

Деница Сачева: Приетата Конституция създава проблеми, които трябва да бъдат решавани със спешни законодателни решения

Приетата Конституция създава проблеми, които дори и днес трябваше да бъдат решавани със спешни законодателни решения, които вероятно ще отворят други проблеми в бъдеще. Това е още едно доказателство за това, че с промените не трябва да се бърза, че промените не бива да бъдат правени на инат и промените не трябва да бъдат по този начин “опаковани”. Това каза в предаването “Панорама” по БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

“Категорично смятам, че не могат да бъдат намерени доказателства за това, че който и да е представител на ГЕРБ е дал подобно предложение”.

Тя добави, че единственият човек, който е защитил тази идея е Христо Иванов. Според нея не трябва да бъдат правени поредните спешни промени, които ще доведат до “поредните драматични проблеми”.

“Ние настояваме за толерантна кампания, защото дори и в този момент ние смятаме, че трябва да бъде проявен разум и далновидност, защото войната е страхливо бягство от проблемите на мира. Ако ние отново ще хвърлим страната в поредните скандали и поредните военни действия помежду си и след това ще търсим съгласие, само ще загубим времето на хората”.

Тя обърна внимание на актуалната тема за “Турски поток”.

“Турски поток” всъщност е името на тръбата, която свързва Турция и Русия. Ако колегите искат да правят някакво разследване и да приканват други държави в българското народно събрание, аз им желая успех. Те непрекъснато търсят някаква “пътна карта”, ние непрекъснато им обясняваме, че това е паметна бележка”.

По думите й зад всички обвинения, които се “сипят върху ГЕРБ вероятно прозират и други интереси, включително геополитически или икономически за подобни нелепи обвинения, които всъщност нямат основания”.

Деница Сачева обясни, че ротацията се е превърнала в проблемен сюжет в момента, в който е била поставена темата за външния министър.

“Ротацията беше въпрос на технически подробности. Поне така беше представено и всъщност започна да се развива като проблемен сюжет тогава, когато беше поставена темата за това кой да бъде външен министър.

Това по думите й е последвано от “серия от нелогични действия”.

“На 6 март беше подадена оставка без да бъдат уведомени Мария Габриел и председателя на нашата парламентарна група. Един меморандум беше изпратен, без да бъде обяснен”.

Именно в него посочи Сачева е положен и първият ултиматум, който е “или подписвате или избори 2 в 1”.

“Със сигурност мога да кажа, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС влезе в тези разговори с желание, за това да бъде постигнато споразумение, което да бъде за съвместно управление”.

“Съгласие на хора, които са дали своето съгласие преди 18 месеца да бъдат министри. Кабинетът винаги е бил Денков-Габриел. Дали кабинетът ще се казва Габриел-Денков или Денков-Габриел едва ли е съществено условие”.

Тя посочи, че е интересен е примерът със земеделския министър, който по думите й “който днес иска бъде в кабинета Денков-Габриел, но не иска да бъде в кабинета Габриел-Денков, но заявява, че е готов да бъде в служебно правителство”.

“Всички тези неща да нелогични и безпринципни и човек действително поема даден ангажимент и носи своята отговорност или винаги намира съответните оправдания за това защо да не направи нещо”.

“Мария Габриел взе лидерско решение, което беше свързано с това да продължим напред, а не да продължим да се бавим и да губим още време в стремежа да стигнем до втория мандат”.

“За ПП-ДБ тези знаци и фетиши имат много голямо значение. Да не е първият мандат. Да е вторият мандат. Да е нашето, защото нашите избиратели много искат да видят как ние сме победили, но за съжаление в момента победата е само в опаковката”.

Сачева подчерта, че ГЕРБ иска съдебна реформа, но истинска.

“А не да бъде революция, а не да прави партиите прокуратура, пленарна зала в НС – следствие, и медиите съд. Такава съдебна реформа ние със сигурност не искаме, но съдебна реформа, която е добре обмислена, такава реформа е абсолютно задължителна”.

Тя добави, че реформата в съдебната реформа трябва да се случи “със съгласие, а не с ритници”.

На въпрос дали ГЕРБ-СДС върви “в пакет с ДПС и Делян Пеевски”, Сачева каза:

“Не разбирам този въпрос. Участието на ДПС беше много ясно договорено още в самото начало по отношение на конституционното мнозинство и на всички решения, които се вземат до момента”.

Тя се обърна към Кирил Петков и го помоли да направи бърз преглед в деловодната книга в НС, за да види, че той самият има десетки решения, подписани заедно с Пеевски и Борисов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1006hPa 82% 75% 6m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 41% 75% 3m/s 250deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 40% 3m/s 270deg