Денков: Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България 

Денков: Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България 

Премиерът в оставка Николай Денков отговори на редица въпроси и наболели проблеми от последните дни и седмици. Това се случи на живо в страницата на Министерския съвет във фейсбук. Поводът – да бъде направен отчет за свършеното през допълнителния десети месец от редовното управление и финална равносметка преди предаването на властта на служебното правителство. На 9 април се очаква кабинетът да предаде властта на служебното правителство. 

♦ Акцията на ДАНС в агенция “Митници” ♦

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици, 
заяви Денков. Поводът за коментара му е акцията на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“.

“Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици”, посочи премиерът в оставка.

“Затова за мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици”, каза още Денков и допълни: “Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици”. 

Николай Денков потвърди, че до този момент той не е получил официална информация от ДАНС за случая. “Поискал съм, но до момента нямам”, каза Денков. 

“Госпожа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя да има информация, която ставайки шеф на Митниците, всъщност да използва. Аз не мога да ги потвърдя, но точно това би трябвало да е работата на службите – да проверят тези сигнали и да кажат дали са верни. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че това е работа на Антикорупционната комисия. Нека да видим как сега двете служби – ДАНС и Антикорупционната комисия ще докажат на обществото, че вършат работа в полза на обществото”, посочи Денков и обясни, че не познава Банкова и не я е виждал. 

♦ Редовен кабинет – служебен кабинет ♦

Акад. Николай Денков посочи, че ако сега трябва да избере кабинет, отново същите министри би избрал, с изключение на двама от тях. 

“Този кабинет не е лично мой. Ние отделихме с Мария Габриел и лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да изберем тези министри. Не малка част от тях са избрани именно от Габриел – на образованието, на културата, на иновациите и растежа, на туризма. МВР министърът Калин Стоянов за първи път бе споменат от Бойко Борисов. Александър Йоловски се появи от Божидар Божанов. Аз и с двамата отдавна не съм имал директен разговор, защото не е нормално от медиите да научавам, че Йоловски е заплашван от някого. Затова няма как да водя с тях разговор различен от това за пряката им работа”, допълни Денков. 

Той каза още, че ако е зависело единствено от него, той отдавна е щял да смени именно тези двама министри – на вътрешните работи и на електронното управление. „Ако зависеше от мен, отдавна щях да ги сменя. В случая е необходимо мнозинство в Народното събрание. Нямаше го. Подходящият момент беше именно ротацията“, посочи той. 

По думите му Министерството на електронното управление е в лошо кадрово състояние. 

„Александър Йоловски обслужи по един чудесен начин желанието най-вече на Пеевски и на ГЕРБ за това да отпаднат машините за първия тур на местните избори. Той вече попадна под техен контрол. Защо да го сменят? Както чувам, може би ще остане сега и в служебното правителство, защото ще се организират следващите избори. Това е знак, че някои хора може би не искат да има честни избори“, смята премиерът в оставка. 

По думите му много е важно в служебния кабинет да има яснота и отговорност кой назначава хората. “Аз смятам, че хора от ПП-ДБ нямат място в този кабинет, защото имаме притеснения как ще действат по време на изборите”, каза още премиерът в оставка. Според него посоченият за служебен премиер Димитър Главчев ще има трудна задача да сформира правителство. 

Попитан дали той ще ръководи преговори за съставяне на ново редовно правителство след изборите, както и вижда ли се отново като евентуален министър-председател, Николай Денков коментира: „Твърде рано е изобщо да поставяме тези въпроси. Трябва да минат изборите, да се видят резултатите. Отсега мога да кажа, че ние си научихме урока от 48-ото Народното събрание. Тогава видяхме, че ако нямаме ясна програма с приоритети, няма смисъл да сядаме на масата за преговори“. 

„Ако има преговори след тези избори, те ще започнат от това – приоритети, програма и как ще се вземат решения“, каза още премиерът в оставка. 

♦ Денков: Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България ♦

Помолен да коментира репликата на председателя на ДПС Делян Пеевски, че формацията може да участва в правителство с ПП-ДБ, Николай Денков посочи: „Това е абсолютна манипулация. Няма никакъв шанс правителство, към което аз имам отношение, да бъде заедно с Делян Пеевски във водеща конфигурация“. 

„Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. Голяма част от проблемите, които виждаме, са именно, защото той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него“, посочи премиерът в оставка. 

♦ Напускането на гл. секретар на МВР и проблемите с ресорния министър в оставка Калин Стоянов ♦

По думите на Денков, Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. “Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск”, заяви премиерът в оставка.

Денков посочи още, че натискът срещу Коцев е бил именно, за да напусне. „Защото не може не можели да работят заедно“, каза премиерът в оставка. 

Попитан дали вижда връзка между акцията в Агенция „Митници“ и оставката на главния секретар на МВР, Николай Денков отговори: „Това не мога да кажа. Когато в една институция не могат да работят хората като екип, действително става много трудно“. 

„С министър Калин Стоянов от много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва и на последните заседания на Министерския съвет. Аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха. Той си е тръгнал по неговия път, ще видим докъде ще го докара“, каза още Денков. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1022hPa 62% 95% 2m/s 350deg

15°C Усещане 15°C
1027hPa 63% 86% 5m/s 260deg

18°C Усещане 17°C
1023hPa 55% 75% 4m/s 30deg