Директорът на ЦРУ: Тази година вероятно ще бъде трудна на бойното поле в Украйна

Директорът на ЦРУ: Тази година вероятно ще бъде трудна на бойното поле в Украйна

Войната на Путин вече е провал за Русия на много нива

Войната на Путин вече е провал за Русия на много нива. Първоначалната му цел да превземе Киев и да подчини Украйна се оказва глупава и илюзорна. Неговата армия е претърпяла огромни щети. Това пише директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в своя статия за Foreign Affairs.

„Ерата след Студената война приключи окончателно в момента, в който Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Прекарах голяма част от последните две десетилетия, опитвайки се да разбера запалителната комбинация от недоволство, амбиция и несигурност, която олицетворява руският президент Владимир Путин . Едно нещо, което научих е, че винаги е грешка да се подценява неговата фиксация върху контролирането на Украйна и нейните избори. Без този контрол той вярва, че е невъзможно Русия да бъде велика сила или той да бъде велик руски лидер. Най-малко 315 000 руски войници са убити или ранени, две трети от предвоенния инвентар на руските танкове е унищожен, а прехвалената програма на Путин, продължила десетилетия на военна модернизация, е изпразнена. Всичко това е пряк резултат от доблестта и уменията на украинските войници, подкрепени от западна подкрепа. Междувременно икономиката на Русия търпи дългосрочни неуспехи и страната подпечатва съдбата си на икономически васал на Китай. Преувеличените амбиции на Путин имаха обратен ефект и по друг начин: те накараха НАТО да стане по-голям и по-силен”, пише още Уилям Бърнс.

„Въпреки че репресивната хватка на Путин не изглежда вероятно да отслабне скоро, войната му в Украйна тихо разяжда властта му у дома. Краткотрайният бунт, започнат миналия юни от лидера на наемниците Евгений Пригожин, предложи поглед към част от дисфункцията, която се крие зад внимателно излъскания образ на Путин за контрол. За лидер, който старателно си изгради репутация на арбитър на реда, Путин изглеждаше отстранен и нерешителен, докато дрипавите бунтовници на Пригожин си проправяха път нагоре по пътя към Москва. За мнозина в руския елит въпросът не беше толкова дали императорът е без дрехи, а защо му отнема толкова време, за да се облече.

Тази година вероятно ще бъде трудна на бойното поле в Украйна, изпитание за издръжливост, чиито последствия ще надхвърлят героичната борба на страната за поддържане на свободата и независимостта. Докато Путин възстановява руското отбранително производство – с критични компоненти от Китай , както и оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея – той продължава да се обзалага, че времето е на негова страна, че може да смели Украйна и да изтощи нейните западни поддръжници. Предизвикателството пред Украйна е да пробие арогантността на Путин и да демонстрира високата цена за Русия от продължаващия конфликт, не само чрез постигане на напредък на фронтовата линия, но и чрез нанасяне на по-дълбоки удари зад тях и постигане на стабилни печалби в Черно море. В тази среда Путин може отново да се замеси в ядрено дрънкане с оръжие и би било глупаво да се отхвърлят изцяло рисковете от ескалация. Но би било също толкова глупаво да се плашим ненужно от тях”, добави Уилям Бърнс.

„Ключът към успеха е в запазването на западната помощ за Украйна. С по-малко от пет процента от бюджета за отбрана на САЩ, това е относително скромна инвестиция със значителна геополитическа възвръщаемост за Съединените щати и забележителна възвръщаемост за американската индустрия”, заяви Уилям Бърнс.

„Както повтори президентът Джо Байдън, днес Съединените щати са изправени пред един от онези редки моменти, толкова значими, колкото зората на Студената война или периода след 11 септември. Възходът на Китай и реваншизмът на Русия поставят плашещи геополитически предизвикателства в свят на интензивна стратегическа конкуренция, в който Съединените щати вече не се радват на неоспоримо надмощие и в който екзистенциалните климатични заплахи нарастват. Допълнителното усложнение на нещата е революция в технологиите, дори по-мащабна от индустриалната революция или началото на ядрената ера. От микрочипове през изкуствен интелект до квантово изчисление, нововъзникващите технологии трансформират света, включително професията на интелекта. В много отношения тези разработки правят работата на ЦРУ по-трудна от всякога, предоставяйки на противниците мощни нови инструменти, за да ни объркат, да ни избягват и да ни шпионират”, каза още Уилям Бърнс.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

9°C Усеща се 9°C
1015hPa 87% 16% 2m/s 140deg

4°C Усещане 1°C
1014hPa 75% 18% 3m/s 100deg

3°C Усещане 1°C
1016hPa 93% 17% 2m/s 290deg