Директорът на ОУ “П. Р. Славейков” Таня Петрова получи наградата “Св. Иван Рилски”

Директорът на ОУ "П. Р. Славейков" Таня Петрова получи наградата "Св. Иван Рилски"

Петима директори на училища получиха наградата „Св. Иван Рилски“ на Министерството на образованието и науката на официална церемония в Рилския манастир. Тя се провежда от 2006-а година като признание за постигнатите високи резултати в професионалната дейност на ръководители на образователни институции.  

Призванието ви е възвишено, трудно и благородно, но още по-голяма е отговорността. От вас зависи нивото на образованието, желанието на учениците да учат културата и ценностите, които се възпитават, както и добрите резултати в учението. Промяната на образованието започва от директорите“, каза заместник-министърът на образованието и науката  Емилия Лазарова, която връчи тазгодишните призове.

Тя посочи, че с труда, иновативността и лидерството си отличените училищни ръководители доказват, че образователната система има професионално подготвени личности с много качества и компетентности.

По думите на заместник-министър Лазарова отличените директори създават модерна образователна среда и приобщават родителите към училищния живот, а успехите, които постигат ръководените от тях училища, дават много поводи за гордост.

„Вашите ученици постигат високи резултати в образователния процес.

Екипите Ви работят целенасочено за формиране на умения и компетентности, свързани с динамиката на днешния ден, с професията на бъдещето. Реализирате училищни политики за иновации и за  трансформации“, заяви заместник-министърът.

Наградата получи Таня Петрова  – директор на Основно училище „П.Р. Славейков“ във Варна. Под нейно ръководство е внедрен компетентностен подход при планиране на уроците, като се акцентира върху развитието на ключови компетентности – критично мислене, проблемно решаване, комуникационни умения и др. Въведено е STEM обучение в различни интердисциплинарни уроци, проведени съвместно между двама или трима учители.

За системно прилагане на иновативни подходи, техники, технологии и методи, които водят до формиране на ключови компетентности и STEM (наука, технологии, инженерство и математика) умения, отличието тази година получава Елка Божикова – директор на Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев. Под нейно ръководство гимназията се превръща в привлекателен регионален център за модерно обучение. От 2024 г. училището кандидатства за „Google референтно училище“, което е нов модел на образователен процес, съчетаващ технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда. 

Награден е и Асен Александров – директор на 51. СУ „Елисавета Багряна“ в София, за  висока ефективност при управлението, методическото подпомагане и контрол на образователно-възпитателния процес и прилагане на съвременни интерактивни методи на преподаване и обучение. Училището от няколко години поддържа структури за ефективна работа с родителите. Една от тях са родителско-учителските сдружения. Инициативата „Родител учител за 1 ден“ активно се прилага повече от 5 години.

Приз печели също Станчо Атанасов – директор на Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге. Гимназията дългогодишно си сътрудничи с местния бизнес, който подкрепя и участва в проекти за обогатяване на техническите средства и материалната база. Добра практика с принос към качеството на образователния процес е прилагането на метода „Ученици обучават ученици“ с активно участие на ученици от XII клас, специалност „Системно програмиране“, които представят видеоуроци за по-малките ученици от същата специалност. 

Отличена е и Татяна  Василева – директор на Профилираната природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“ във Враца. В училището са създадени условия и се поощрява реализирането на образователни иновации във всички етапи и степени на образование. Непрекъснато се разширяват възможностите за интегрирано знание чрез проектно базирано обучение. В гимназията се работи активно по национални програми и проекти, което допринася за включването на по-голяма част от учениците, както и за тяхното индивидуално личностно развитие. 

Номинирани тази година бяха 25 директори на образователни институции по предложение на регионалните управления на образованието. Работна група в МОН излъчи победителите по определени критерии, сред които високи резултати в образователния процес, целенасочена работа по обхвата на децата в системата на образованието, реализиране на училищни политики за развитие на иновации, компетентностен  подход, създаване на модерна образователна среда и др. Наградените получиха грамота, икона на св. Иван Рилски и парична награда в размер на 1000 лева.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

14°C Усеща се 13°C
1017hPa 72% 9% 3m/s 50deg

15°C Усещане 15°C
1019hPa 87% 75% 6m/s 110deg

16°C Усещане 15°C
1017hPa 67% 100% 4m/s 100deg