Доц. Мила Серафимова: В България има доста голяма уязвимост от фалшивите новини

Доц. Мила Серафимова: В България има доста голяма уязвимост от фалшивите новини

В Морско училище експерти разискваха дезинформацията и фалшивите новини

Конференция под наслов: „Хибридните рискове за сигурността. Хибридните атаки срещу демократичните държави и необходимостта от изграждане на устойчиви общества“, се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Организатори са Военноморското училище и Софийският форум за сигурност, предаде СайтЪТ.

„Хибридната война не е нещо ново. Новото е, че мащабите са много по-големи, както и бързината, с която се разпространяват фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата“, посочи директорът на Софийския форум за сигурност – Йордан Божилов.

Критичното мислене е едно от оръжията в борбата с фалшивите новини. При среща с новина, която поражда съмнения, тя трябва да бъде проверена. Новите технологии позволяват да се провери всичко – снимка, информация, дата на първо публикуване, посочиха експертите в своите презентации. Те дадоха и практични насоки за разпознаването на фалшивата информация, за избягване на дезинформация, както и източници и банки за проверка на дадена информация.

Според специалистите качествените медии и журналистика са другата възможност за справянето с фалшивите новини, защото хората имат нужда да се основават на източник. Останалото са средствата на държавата – обучение, преследването на лица и организации, които генерират съзнателно фалшиви новини, с цел да се подведат хората или с цел да се повлияе на решения, смята Йордан Божилов.

„Да осъзнаем риска от тези явления, след това да подготвим обществото и хората, така че да можем да неутрализираме тези рискове. Виждаме на фона на войната в Украйна, че тя се води не само на бойните полета, а и за сърцата и умовете на хората“, обясни Божилов и уточни, че всичко това става със средствата на хибридните войни. Той посочи, че Русия от 2013 година е въвела официално в доктрината си за водене на война всички методи, свързани с кибератаки и заплахи, с използване на икономически средства, дезинформация и др.

Доц. д-р Мила Серафимова, ръководител на програма „Медии и комуникации“ на Софийския форум за сигурност, определи като обезпокоителни някои от проучванията на „Евробарометър“, които показват, че в България има доста голяма уязвимост от фалшивите новини.

„Започнах да търся каква е причината за това и се оказа, че в сравнение с другите европейски страни, доста хора у нас се информират не от традиционните медии, а от социалните мрежи“, каза доц. д-р Серафимова. По думите ѝ, особено интересен е феноменът да се информираш от приятелския си кръг, и това е нещо, което предизвиква по-голяма уязвимост от фалшиви новини. Тя допълни, че всъщност журналистите са хората, на които се разчита за проверка на фактите.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1005hPa 88% 75% 3m/s 100deg

12°C Усещане 11°C
1008hPa 57% 27% 5m/s 270deg

12°C Усещане 12°C
1004hPa 94% 58% 3m/s 260deg