Долната граница на децата пробвали за първи марихуана е паднала на 12 години

Долната граница на децата опитвали за първи марихуана е паднала на 12 години

От есента на миналата година е забранена съставка в течностите за електронни цигари, аналог на марихуаната

Съдия Ралица Райкова от Окръжен съд – Варна и Добромир Досев  – секретар на Общинския съвет по наркотичните вещества посрещнаха в Съдебната палата седмокласници от основно училище „Петко Славейков“. Срещата беше осъществена в рамките на образователната програма на Висшия съдебен съвет и МОН „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Райкова разказа на децата кои са основните престъпления, свързани с наркотичните вещества, обясни им разликата между притежанието и по-тежкото деяние – разпространението. „Бъдете внимателни към приятелски покани, свързани с опитване на наркотици, защото може много лесно, дори от любопитство, да имате среща със закона или по-лошото да се превърнете в разпространител“, обясни магистратът. И заедно с Добромир Досев, който освен лектор на децата от общинските клубове по превенции е и пенсиониран служител от сектор „Наркотици“ в полицията, посочиха че разпространителите се интересуват само колко повече пари могат да получат. И в тази си цел са изключително изобретателни и се опитват да намерят начин да заобикалят закона, като променят формулите на химичните вещества, влагани в дрогата. И съдия Райкова, и Добромир Досев бяха категорични, че престъпниците ще продължат да опитват да стигнат до нови и повече клиенти, до децата.

Цитираха официални данни, според които долната граница на децата, опитвали за първи марихуана е паднала на 12 години.

„Единственото спасение е никога да се поддавате на изкушението да опитвате. Защото не знаете точно какво е съдържанието на предлаганото ви хапче или цигара, а новите вещества, които влязоха на българския пазар, като фентанила, са толкова силни, че дори една доза е възможно да доведе до смърт или тежки здравословни последици.

Секретарят на Общинския съвет по наркотичните вещества съобщи, че на 10 ноември, миналата година хексахидроканабинол – използван широко като съставка в течностите за електронни цигари (течности за вейп), чийто ефекти наподобяват тези на канабиса, е бил включен в списъците на Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични. „Вече официално хексахироканабинола беше обявен за аналог тетрахидроканабинола. Първата сериозна последица от това решение е, че всеки, който държи с цел разпространение или разпространява хексахидроканабинол, ще подлежи на наказателна отговорност. Това засяга всички магазини за електронни цигари, които предлагат течности за електронни цигари“, посочи Досев.

В края на срещата децата от ОУ „Петко Славейков“ сложиха симулативните очила, за да усетят какво е усещането във възприятията при употреба на наркотици. Те се убедиха, че не виждат добре, не могат да се ориентират бързо в пространството, не могат да вървят в права линия и сами се притесниха от ситуациите, в които водачи на автомобили се качват зад волана след употреба на забранени вещества.

Преди да си тръгнат от сградата на Окръжен съд – Варна децата получиха информационни материали за съдебната власт и за различните форми на насилие и си направиха снимка за спомен от посещението на съда.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 11°C
1007hPa 87% 100% 6m/s 30deg

13°C Усещане 11°C
1008hPa 47% 40% 2m/s 150deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 44% 75% 5m/s 250deg