Дванадесетокласничката Александрина Петева от Варна стана министър на иновациите и растежа за един ден

Дванадесетокласничката Александрина Петева от Варна стана министър на иновациите и растежа за един ден

Ученици от Русе и Варна станаха министър на иновациите и растежа за един ден

“Вярвам, че дори да изберете да учите в чужбина, един ден ще се върнете в България и ще развивате своята кариера в страната ни“, посъветва Пулев учениците и им разказа как е получил стипендията, основана от Стивън Кинг

Дванадесетокласниците Александрина Петева от Варна и Анакин Али от Русе станаха министър на иновациите и растежа за един ден. Двамата поеха поста на министър Александър Пулев и се запознаха със задачите, задълженията и отговорностите му.

Министерството на иновациите и растежа се включи в тазгодишното издание на инициативата „Мениджър за един ден“ 2023 на Джуниър Ачийвмънт България и избра петима млади участници, които заеха ръководни позиции в министерството за ден.

18-годишният Анакин Али е възпитаник на Математическа гимназия в Русе. Той е печелил първи места в състезания по информатика и информационни технологии. Пред министър Пулев той разказа за създадената от него онлайн платформа TiHub. Тя представлява автоматизирано оценяване на ученически проекти по информатика и ИТ, които са свързани с писането на код. Платформата използва виртуализация за тестването на ученическия проект като връща изпълението от кода както на ученика, така и на учителя. Анакин, който има златен медал от Националната ученическа конференция на Съюза на математиците, каза още пред министъра, че се интересува от предприемачество и получи ценни съвети от Пулев в тази сфера.

Ученичката от Варна Александрина, която също пое поста на министъра, предстои да завърши скоро Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богров“ в морския град. Тя е с профил „Банково дело“, а от Пулев научи за неговата работа като банкер в ЕБВР преди встъпването му на длъжност като министър. Александрина от своя страна разказа, че има интереси също към фотограгията и литературната, освен това участва в различни екологични инициативи. Смята, че България има потенциал да бъде водеща икономическа сила в Европа, но за тази цел е необходимо, според нея, да се въведат иновации във всички сфери.

Главен секретар на министерството станаха 9-класникът Орлин Япраков от Първа частна математическа гимназия в София и 11-класникът Димо Табаков от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. И двамата имат интерес към новите технологии, математиката и информатиката и проявиха интерес към това как се привличат чуждестранни инвестиции в България.

Пловдивчанката Габриела Кирякова в 12 клас от Математическата гимназия ,,Акад. Кирил Попов” стана за ден директор „Връзки с обществеността и протокол“ на МИР. В пресцентъра на Министерството тя сподели, че има интереси към PR-а, маркетинг индустрията и комуникациите и иска да учи маркетинг в университета. Смята, че бъдещето е в дигитализацията.

„Благодаря Ви, че избрахте да станете част от Министерството на иновациите в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Вярвам и силно се надявам, че дори да изберете след време да учите в чужбина, ще се върнете един ден в България и ще развивате своята кариера в страната ни“, посъветва Пулев. Пред участниците той разказа своя студентски и професионален опит зад граница, както и как е получил стипендията, основана от Стивън Кинг.

Учениците присъстваха на срещата на министър Пулев с румънския посланик у нас, след което посетиха Българската банка за развитие. Там се запознаха с дейността на банката, както и възможностите ѝ за подкрепа на българския бизнес от изпълнителния директор на ББР Иван Церовски.

В края на работния ден учениците посетиха София Тех Парк, където видяха суперкомпютъра на България Discoverer, както и интерактивния център за наука и технологии ТехноМеджикЛенд. Пред тях бяха демонстрирани различни експерименти в областта на физика, математика, информационни технологии и технологии на бъдещото.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1018hPa 88% 2% 1m/s 0deg

19°C Усещане 19°C
1020hPa 77% 0% 2m/s 150deg

20°C Усещане 20°C
1019hPa 77% 0% 1m/s 250deg