Един случай на Марсилска треска е регистриран през седмицата във Варна

Един случай на Марсилска треска е регистриран през седмицата във Варна

Един случай на Марсилска треска е регистриран през седмицата във Варна. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция в морската столица, предаде TheSite24. От там допълват, че за изминалите седем дни – 5 варненци са били ухапани от кърлеж, докато през предходната седмица е бил регистриран само един случай.

Марсилска треска е известна още като средиземноморска треска, е остро инфекциозно заболяване, което възниква при ухапване от заразени кърлежи, а основните признаци са треска, обрив и характерно петно на мястото на ухапване.

Причинител на Марсилската треска е Rickettsia conorii, пренасяна главно от кучешкия кърлеж. Човекът се заразява след ухапване от инфектиран кърлеж.

Естествен резервоар са кучетата и други домашни животни. Заболяването се среща предимно през пролетно-летния сезон, поради по-голямата активност на кърлежите тогава.

При размножаване на причинителя се отделя ендотоксин, който предизвиква токсиинфекциозен синдром след инкубационен период от 2 до 7 дни. Началото е остро, внезапно със студени тръпки или втрисане и бързо повишаване на температурата до 39-40 градуса.

Болните имат силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане, сънливост или неспокойствие. Очите са блестящи, а гърлото е зачервено.

След 2-3 дни обривните единици стават папулозни, с размер от лещено до грахово зърно, понякога с хеморагичен център. Обривите се появяват на тласъци, затова е налице полиморфизъм – лезиите са в различен стадий и с различна големина.

Пациентите с доброкачествена формата на марсилска треска обикновено се лекуват с перорални антибиотици за 7 дни, а тези с малигнената форма с парентерални антибиотици в продължение на 2 седмици.

Използват се тетрациклинови препарати, особено доксициклин, макролиди, хинолони, хлорнитромицин.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

8°C Усеща се 6°C
1013hPa 87% 100% 3m/s 360deg

5°C Усещане 1°C
1012hPa 90% 100% 6m/s 110deg

5°C Усещане 5°C
1013hPa 93% 100% 1m/s 230deg