Единственото варненско издателство за учебна литература стана на 2 десетилетия

Деца от хиляди български училища и детски градини в страната пораснаха с учебниците и книжките на варненското издателство „Бит и техника“. Как започна всичко? Кое е разковничето да останеш на пазара и да си конкурентноспособен сред морето от други издателства? Кое води авторите в избора на решения? Това са въпроси, на които отговарят Светла Ананиева и Гергана Ананиева, които заедно с Валентин Ананиев са създателите и душата на „Бит и техника“.

Името на издателството сем. Ананиеви избират заради тесния профил на единствения предмет, с който стартират през 2004 г. – „Технологии и предприемачество“, един чисто практически насочен предмет.

 „Ние правим всичко бавно, с душа, с лично участие, с идеята всяка книжка, всеки учебник и помагало да бъдат полезни – споделя Гергана Ананиева. Държим да запазим родното, местното, малкото, семейното, традиционните ценности на българина, както и това да сме в тясно сътрудничество с практикуващи учители. Затова не залагаме на количеството издания и бързината. Изпипваме всеки детайл, обмисляме го. За нас е важно нашите издания да бъдат полезни не само за учителите, но и за децата. Това е ключът към още по-добрата работа на учителя с ученика“, споделя още младата авторка.

Издателството провежда квалификационни курсове за учители, които всеки път са чакани с нетърпение и провеждани с истински ентусиазъм – както от страна на лекторите, така и от страна курсистите – учители.

Само за миналата 2023 година са издадени  3231 удостоверения с присъждане на квалификационен кредит след успешно преминато обучение и издържан заключителен тест.

През последните 7 години (до 2023 г) броят на преподавателите, повишили квалификацията си чрез издателство „Бит и техника“ са 14 126. И към момента издателството продължава да издава удостоверения за проведените до момента обучения през 2024 г. – 12 обучения само в рамките на един месец и над 3000 учители, които са участвали.

„Ние непрекъснато предизвикваме българските учители да провокират творчеството в себе си“, споделя Светла Ананиева, която е и един от авторите в различните издания. В националния конкурс „Творим и се забавляваме“ през 2021 г. за сценарии за празнични тържества са се включили 197 педагози от 139 детски градини в цялата страна. За 2022 г. на същия конкурс за сценарии на малка куклена пиеса с главен  герой Щурчо участват 125 педагози от 95 детски градини в България. За миналата 2023 г. в конкурса за разработка на проект с използване на СТЕАМ подход в обучението са се включили 136 педагози от 83 детски градини в цялата страна.

Състезателните материали на наградените участници в трите национални конкурса са издадени от „Бит и техника“ в индивидуални сборници за всяка календарна година.

Обученията се радват на голям интерес от страна на учителите. Винаги предизвикват богати дискусии, а темите са актуални за всяка календарна година.

Започнало само на местно ниво и само с един учебен предмет, сега варненското издателство „Бит и техника“ има цялостна програмна система за детските градини, която се ползва в цяла България по всички образователни направления – Български език и литература, Математика, Околен свят, Изобразително изкуство, Музика, Конструиране и технологии. Предпочитана и търсена е и методическата литература за учители, както и многобройните допълнителни помагала. Електронното помагало „Хайде да играем!“ пък е иновативен образователен продукт с над 200 интерактивни игри и задачи в помощ на предучилищната подготовка по БЕЛ в четвърта възрастова група на детската градина.

Познавателните книжки на издателството за детска градина са част от Програмната система “Златно ключе”. Сем. Ананиеви споделят, че често читателите, ползвали книжките от тази система не запомнят името на самото издателство. Вместо това, те запомнят логото на ключето, мислейки, че то е име на издателя и именно него търсят после в книжарниците. Което е забавно, защото във времето на Интернет, намирането на самото издателство е въпрос на минути. Програмната система “Златно ключе” включва познавателни книжки, електронен вариант на книжките, автодидактични игри и флашкарти, нагледни табла, портфолио за проследяване постиженията на детето, книга за учителя, годишно тематично разпределение (по седмици) и друга методическа литература.

Издателството работи и по Диагностика на готовността на децата на 6-7 години за постъпване в училище, което е достъпно за изпълнение от всеки педагог в детската градина.

Автори в разработването на изданията са специалисти и преподаватели от 4 български университети – Великотърновския, Русенския, Шуменския и Бургаски свободен университет.

Литературата за училище включва предметите Технологии и предприемачество (1-7 клас), Математика (1-4 клас), Изобразително изкуство (1-4 клас), Родинознание (2 клас), Околен свят (3-4 клас), както и поредица от силни допълнителни помагала по математика за деца, които надграждат наученото и участват успешно в олимпиади и математически състезания.

Издателство „Бит и техника“ ще бъде един от спонсорите на голям концерт за децата на 1 юни в Двореца на културата и спорта във Варна. Висококачественият музикален проект, специално за детската аудитория – концерт-спектакълът “Слънчеви песнички” е създаден по музика на обичания детски композитор Доно Цветков, който е автор на популярните песни „Ало, ало, Слънчице”, Роклята на мама” и др.

В момента „Бит и техника“ издава общо 212 специализирани издания (95 за училищата, 117 за предучилищното образование). Предстои да излязат от печат:

Комплект “Приказки отблизо и далеч” от серията дидактични игри с карти “Искам приказка”

Методическо ръководство “Диагностика на готовността на децата за училище. Практикоприложни аспекти”

Сборник “Знаеш ли как?” за трети клас

Сборник “Вълшебства в математиката” за първи клас

От създаването си, издателство „Бит и техника“ в лицето на своите основатели – сем. Ананиеви е живата история на българския печат на учебна литература в последните 20 години. В началото пионерите е трябвало да обикалят всяко училище, предлагайки изданията си. Сега поръчките се случват съвсем на друго ниво и организирано. Самите училища и детски градини, както и отделни преподаватели търсят издателството и литературата му.

  No payment method connected. Contact seller.
  Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Telegram

  Подобни

  No Content Available

  Времето

  11°C Усеща се 10°C
  1022hPa 66% 75% 2m/s 300deg

  14°C Усещане 13°C
  1027hPa 67% 60% 4m/s 270deg

  16°C Усещане 15°C
  1023hPa 67% 20% 2m/s 340deg