Елена Парова, брокер: С близо 40% са се вдигнали цените на наемите през последната година във Варна, сравнено с 2020 г. (ВИДЕО)

Елена Парова, брокер: С близо 40% са се вдигнали цените на наемите през последната година във Варна, сравнено с 2020 г. (ВИДЕО)

През последната година отчетохме около 30 до 40% ръст в наемните нива във Варна спрямо 2020 година. Това каза днес Елена Парова – мениджър “Банки и ключови клиенти” във фирма “Явлена” в крайморския град. Тя участва в организирания от сайта imoti.net, част от Investor Media Group, бизнес-форум “Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични”, предава СайтЪТ. Парова каза, че войната в Украйна се е отразила в две посоки на имотния пазар. Експертът посочи, че това, през 2022 г. се наблюдава оздравяване на наемния пазар.

“През миналата година, действително имаше изключително голяма активност от страна на украинските бежанци като наематели във Варна. Това съвпадна с периода, в който нашата икономика започна да заздравява и се появиха наематели, които реално погледнато до преди две години се бяха върнали по родните си места заради локдауна през 2020 г. Естествено е, че ще бележим ръст в цените на наемите, което е абсолютно логично, тъй като пазарът бе доста слаб, коментира експертът.

Видео СайтЪТ

Що се отнася до цените на самите жилища Елена Парова коментира, че в тази насока войната в Украйна и инфлационните процеси са повлияли по друг начин.

“По отношение на покупко-продажбите от една страна роля оказаха инфлационните процеси, които се развиха в страната и покачването на цените на строителните материали, което бе в резултат на това. От друга страна се оказа, че голяма част от строителните компании използват материали от Русия и Украйна. Това наложи те да търсят други алтернативи за източници на доставка, което неминуемо води до покачването на разходите за себестойност на строителството и не може да не се отрази и на цените на имотите”, обясни Парова.

По отношение на това дали има интерес от страна на купувачите към закупуване на жилища на “Зелено” или пък все още се търси старото строителство брокетър разясни, че това зависи най-вече от средствата на хората, с които те разполагат в момента и допълни:

“Ако един купувач се включи в обект ново строителство, той трябва да предвиди своите парични потоци, което за някои купувачи е плюс, особено когато очакват да направят някаква сделка, от която да си осигурят средства за покупката в строеж. Има обаче немалък дял купувачи, които използват финансиране от банка. За тях е много по-целесъобразно да купят имот в завършена сграда, макар и за ремонт, но много по-малко време да плащат едновременно и кредит, и наем”, разясни Парова.

На въпрос дали руските собственици на имоти в България разпродават имотите си, тя заяви:

“Имаме и такива, но това са преди всичко хора, които не са идвали отдавна в България и за тях е безпредметно да поддържат имоти у нас. От друга страна имаме рускоговорящи чужденци, не само руски граждани, които преоткриха България, като място за инвестиция в недвижимия пазар”, каза още Парова. 

По отношение на офис имотите, Елена Парова посочи, че той е по-слаб, тъй като той също пострада 2020 г. от пандемията. Тя обясни, че голяма част от бизнеса, особено по отношение на офис площите, се оттегли да работи хоум офис и се наложи да се освободят немалко офиси.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 3°C
1019hPa 71% 75% 4m/s 290deg
4°C Усещане -2°C
1022hPa 35% 20% 11m/s 280deg
7°C Усещане 2°C
1022hPa 29% 20% 12m/s 280deg