ЕС готви удар по евтините китайски сайтове за пазаруване

Евросъюзът изготвя планове за налагане на вносни мита върху евтините стоки, закупени от китайски онлайн търговци на дребно, включително Temu, Shein и AliExpress, пише “Файненшъл таймс”, цитирайки информирани лица, съобщи Стандарт.

Според източниците на финансово издание по-късно този месец Европейската комисия ще предложи премахване на сегашния праг от 150 евро (161 долара), под който артикулите от тези онлайн платформи могат да се купуват безмитно.

Съгласно действащите разпоредби на ЕС, пакетните онлайн покупки от страна извън ЕС, не подлежат на мито, ако стойността им е под 150 евро.

Европейската комисия обаче отчита, че два милиарда пакетни пратки с декларирана стойност под 150 евро са пристигнали в ЕС от външни страни през 2023 г., като ЕК отбелязва, че “самите обеми на електронната търговия тестват ограниченията на митниците”.

В информацията на “Файненшъл таймс” се посочва, че ЕС обсъжда премахването на ограничението като част от проект за митническа реформа, предложен от Комисията през май 2023 г., но сега може да се опита да ускори приемането му, за да противодейства на скока на евтиния внос.

Alibaba, компанията-майка на AliExpress, Shein, Temu и ЕК не отговориха веднага на исканията на агенция Ройтерс за коментар на информацията на финансовото издание.

Критиците на Shein и Temu в Съединените щати вече се оплакаха, че те използват освобождаване от данък върху вноса в САЩ, за да подбиват конкурентите си и да избягват митническите проверки на продуктите си.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

27°C Усеща се 28°C
1009hPa 62% 0% 3m/s 260deg

21°C Усещане 21°C
1011hPa 78% 0% 2m/s 110deg

27°C Усещане 28°C
1010hPa 61% 20% 2m/s 300deg