Ферхан Хасан, директор ОбУ „Христо Ботев“ в Цонево: Ако можех да променя едно нещо в ЕС, бих искал да видя повече фокус върху образованието!

Ферхан Хасан, директор ОбУ „Христо Ботев“ в Цонево: Ако можех да променя едно нещо в ЕС, бих искал да видя повече фокус върху образованието!

Днес Ви срещаме с Ферхан Хасан, който живее в село Цонево, област Варна, и е директор на ОбУ „Христо Ботев“. Това е един от разказите в подкрепа на кампанията за насърчаване на гласуването на европейските избори, които са  на хора с различни професии и занимания, от различни краища на България и които знаят, че гласът и действията им имат значение.

За себе си Ферхан Хасан разказва, че детството му е преминало в игри, забавления и учение, както при всяко дете, без електронни устройства, навън на открито с приятели.

“Бях приет в първи клас по-рано, на 6 години, след проведен изпит от страна на директора с цел проверка на знанията и уменията необходими за постъпване в първи клас. Имахме млади, ерудирани и амбициозни учители, които ни дадоха силен тласък в развитието ни като личност и ни дадоха криле да мечтаем. Баба и дядо не знаеха добре български, дядо – малко арабски, но и двамата бяха с респект към образованието.

Винаги съм се стремял и продължавам да следвам мечтите си. Зная, че с постоянство, хъс и знание може да се постигне много”, казва Ферхан.

Той допълва, че децата имат мечти, независимо дали живеят в София, Лондон, Париж или в село Цонево, Варненско. Категоричен е, че е важно да следват и да работят усилено, за да превърнат мечтите си в реалност – дори да мечтаят отвъд хоризонта на мечтите си.

“Това мое мото се превърна в девиз и на ръководеното от мен училище. Учениците ни не само повярваха силно в него, но и започнаха да берат плодовете му – някои вече печелят достойни места на състезания по роботика, други учат мечтания японски език, трети са поканени в космическата база на НАСА в Измир.

Когато поех поста, реших да подходя не чисто административно, а като добър стопанин, който има сериозно отношение към образователната институция. Исках качествено образование. Не бива да има мимикрия с бъдещето на децата. Направих си честен анализ със свалени карти. Обсъдихме ситуацията в детайли, изготвих стратегия за следващите 3 години, както и план с конкретни стъпки във всяко от трите направления – материална база, учебен процес и институционална среда и започнахме.

Реших да активирам Ученическия съвет и да чуя гласа на децата. Учениците бяха оставени спокойно да говорят за своите проблеми и да предложат решения за тях. Едно от нещата, които поискаха, бе да учат език, който е различен от английския. Спряха се на японски език. Благодарение на контактите ми с местния бизнес, училището стана асоцииран член на ИКТ Клъстер Варна. От организацията и чрез Центъра за творческо обучение получаваме помощ по линия на дигиталните умения на учителите, които преминават през ИТ обучения. В последствие кандидатствахме и по програмата „Училища за пример“ на „Заедно в час“.

Тази година 5-ма наши преподаватели – по английски език, изобразително изкуство, география и икономика, физическо възпитание и спорт и от целодневната форма, плюс двама от ръководството, преминаха през обучения за овладяване и прилагане на различни техники, според които ученикът трябва да бъде поставен в центъра на обучителния процес. Участваме и в проект за социално и емоционално образование, по който бяхме одобрени заедно с още 8 училища от фондация „Лъчезар Цоцорков“. Той е насочен към децата от 1-4 клас, които ще се научат да разпознават емоционалните си състояния и ще се обучават чрез преживявания”, продължава разказът си директорът на училището.

Ферхан Хасасн е категоричен – важно е да се гласува!

“Това е право на всеки гражданин и едно от най-важните постижения на демокрацията. От особено значение е да се гласува за Европейски парламент, защото така всички заедно взимаме решение за бъдещето на ЕС и демокрацията. В ЕП се взимат решения, които засягат всички членове на съюза, и затова нашият избор е решаващ кой ще ни представлява при изготвянето на политиките за общото ни бъдеще и в същото време ще се стреми да съхрани националната ни идентичност, интереси и култура. Ефективното участие на младите хора е от основно значение за здраво и демократично общество.

Ако можех да променя едно нещо в ЕС, бих искал да видя повече фокус върху образованието и инвестициите в младите хора. Това е ключът към по-добро бъдеще и вярвам, че ЕС трябва да приоритизира инвестирането в него”, казва в заключение мъжът.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

19°C Усеща се 19°C
1018hPa 88% 2% 1m/s 0deg

19°C Усещане 19°C
1020hPa 77% 0% 2m/s 150deg

20°C Усещане 20°C
1019hPa 77% 0% 1m/s 250deg