Foreign Policy: Москва възстановява армията си в очакване на конфликт с НАТО през следващото десетилетие

Business Insider: В рамките на седмици Русия ще превъзхожда артилерията на Украйна с коефициент 10 към 1

Москва възстановява армията си в очакване на конфликт с НАТО през следващото десетилетие, предупреждават естонски официални лица, пише Foreign Policy.

Две години след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, Кремъл преструктурира и разширява армията на страната в очакване на конфликт с НАТО през следващите 10 години, заявиха в интервю в сряда шефовете на външното и военното разузнаване на Естония.

Противно на очакванията на руския президент Владимир Путин да превземе украинската столица Киев за няколко дни, първите месеци на инвазията разкриха дълбоки недостатъци в руското военно планиране, тъй като зле оборудваните войски се разпаднаха пред яростната съпротива на украинските въоръжени сили . Експерти, както и американски и чуждестранни официални лица побързаха да обявят руската армия за хартиен тигър.

„Кремъл често твърдеше, че разполага с втората най-силна армия в света“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в реч през юни миналата година. „Днес мнозина виждат руската армия като втората по сила в Украйна.“

Но докато войната навлиза в третата си година, Путин изглежда все по-уверен. Основният му политически съперник Алексей Навални е мъртъв; жизненоважната военна помощ на САЩ за Украйна е спряна в Конгреса; и Русия измести икономиката си на военна основа, подхранвайки отбранителното производство и икономическия растеж в противоречие с международните санкции.

„Всичко повече или по-малко върви по план“ за Русия, каза Каупо Росин, генерален директор на Естонската служба за външно разузнаване (EFIS), по време на среща с малка група журналисти във Вашингтон.

Руските военни лидери са се поучили от грешките в началните фази на войната и се адаптират с нехарактерна скорост. „Изглежда, че руснаците по принцип се превръщат в учеща се организация в армията“, каза Росин, който добави, че сега решават проблемите, възникнали на бойното поле, в рамките на няколко месеца.

Украинските въоръжени сили впечатлиха западните военни лидери със способността си да правят иновации на бойното поле и да се адаптират към новите технологии, което им даде предимство срещу по-голям и по-добре оборудван противник. Централизираната контролна структура на Русия се учи бавно, но когато го направи, „тя е в състояние да я систематизира в армията и чрез голямата си отбранителна индустрия“, писа пенсионираният генерал-майор от австралийската армия Мик Райън във Foreign Affairs през февруари.

„Руснаците, според нашето разбиране, винаги са решавали своите въпроси или проблеми чрез маси. И това им се е получавало през цялата история“, каза Росин, добавяйки, че реформите в руските въоръжени сили вероятно ще доведат до нискотехнологична армия в съветски стил с „много огнева мощ и артилерия“.

В края на 2022 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви планове за преразглеждане на структурата на въоръжените сили на страната и увеличаване на личния им състав с 30 процента до 1,5 милиона души до 2026 г. „Най-големият приоритет на Кремъл за генериране на сили е в западното стратегическо направление и Украйна“, отбеляза EFIS в своя публичен годишен доклад, публикуван през февруари.

В светлината на присъединяването на Финландия към НАТО, което удвои общата граница на военния алианс с Русия, Москва може да се стреми да удвои близо 19 000 войници, които беше разположила на западните си граници преди нахлуването в Украйна, се добавя в доклада. След публикуването на този доклад Швеция също официално се присъедини към НАТО”, се казва още в статията.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1006hPa 87% 75% 8m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 38% 75% 2m/s 70deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 75% 4m/s 270deg