Фотоизложбата “Далеч от Африка” на Атанас Кънев и Елена Панайотова пристига във Варна

Фотоизложбата "Далеч от Африка" на Атанас Кънев и Елена Панайотова пристига и във Варна

 Фотоизложбата „Далеч от Африка“, която се представя в периода 2 -14 май 2023 в Градска Художествена Галерия “Борис Георгиев”- Варна включва фотографии на двама известни артисти – професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.

Изложбата представя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация “ДЕН ГРИ” и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света.

Фото творбите отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.

ОТКРИВАНЕ на 2 МАЙ от 18.00ч.!

ЗАКРИВАНЕ на 13 МАЙ с две събития:

– 10.30ч. – ателие за деца и младежи по улична фотография

– 16.00ч. – лекция “Приложен театър в Африка” и разговор с авторите.

Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, програма “Социално ангажирани изкуства”.

АТАНАС КЪНЕВ е фотограф на свободна практика с над тридесет годишен опит в репортажната фотография във вестниците „24 часа“ и „Марица“ в град Пловдив. Носител е на множество награди, участва в поредици съвместни и самостоятелни изложби, водещ е на творчески ателиета по фотография. Атанас Кънев е емблематичен автор на Пловдив и е част от екипа на международната програма “Артисти за деца” на Фондация “ДЕН ГРИ”. Някои от неговите награди и участия включват:

2013 Голямата награда от фотоконкурс „Улици“, Пощенска банка // 2012 Награда за „Фото есе“ на Canon в конкурса„Снимка на годината България 2012“//

2011 Награда за „Репортажна фотография“ на Canon в конкурса „Снимка на годината България 2011“ // 2009 Награда „Пловдив“ за изложбата „Експресия“ съвместно с живописеца Жорж Сопаджиев в галерия „Бовиел“ в Пловдив и за репортажната си фотография и други.

ЕЛЕНА ПАНАЙОТОВА е режисьор, педагог и продуцент. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и департамент „Театър“ към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация „Ден Гри“, чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, въвличат над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът „Майка“ на Зорница София, който излезе тази година, е вдъхновен именно от работата й с „приложен театър“ на няколко континента.

При желание за индивидуални интервюта с авторите, ще се радвам да съдействам.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1015hPa 88% 80% 2m/s 340deg
18°C Усещане 18°C
1017hPa 72% 100% 3m/s 100deg
18°C Усещане 19°C
1017hPa 100% 100% 3m/s 160deg