Габриел: Оттеглям кандидатурата си за кандидат министър председател

Габриел: Оттеглям кандидатурата си за кандидат министър председател

“Няма да участват в преговори за втори мандат”, поясни тя

Мария Габриел ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател на България. Това обяви самата тя по време на извънреден брифинг на ГЕРБ. Габриел е категорична, че от партията няма да участват в преговори за втори мандат,предаде Нова.

„Оценявам, че разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря на всички за търпението и най-вече на моя преговорен екип. Благодаря изключително на Николай Денков. Последните месеци стана ясно, че важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че може да отстъпим в името на националния интерес. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „не”. „Не” на постоянните нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност”, допълни Габриел.

Тя изрази съжаление от създалата се ситуация. „Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги, с които не си казахме лоша дума”, поясни Мария Габриел.

„В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас – дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия”, каза още Габриел.

„Ясно искаме да заявим, че преговорните дни не бяха напразни. С общи усилия успяхме да изготвим едно добро споразумение, което да послужи за основа при едни евентуални бъдещи преговори след изборите. Не бяха напразни обаче изречените по наш адрес обидни епитети. Те много ясно показаха, че всъщност не успяхме да надскочим фразата „некоалиция, непартньори и неприятели”. Ясно отразяват и какво всъщност реално е мнението на преговарящия екип за самите нас и  че с това недоверие, което беше демонстрирано, не може да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори”, заяви Рая Назарян.

На журналистически въпрос какво е условието, което от ГЕРБ не са успели да преглътнат, Габриел каза следното:

„В момента, в който дадохме заявка, че може да отстъпим за Министерството на отбраната и на енергетиката, беше поискана смяна и в Министерството на вътрешните работи”.

Тя бе категорична, че не е имала разговор с Асен Василев от „Продължаваме Промяната-Демократична България”.

Припомняме, че последните дни протекоха в пълно мълчание от страна на преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се гласува ли съставът на кабинета, предложен от Мария Габриел. В петък тя направи лаконичен коментар, че разговорите по темата са подновени.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 3m/s 250deg

14°C Усещане 13°C
1003hPa 76% 20% 2m/s 0deg

17°C Усещане 16°C
1000hPa 63% 100% 3m/s 90deg