Иван Портних: Образованието е основен приоритет на община Варна! (ВИДЕО и СНИМКИ)

Лилия Христова: Образованието е основен приоритети на община Варна! (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес в Община Варна се подписа новият колективен трудов договор в сферата на образованието между Общината и социалните партньори, предаде СайтЪТ. Лилия Христова, директор дирекция „Образование и младежки дейности“ заяви, че образованието е сред основните приоритети на община Варна.

“Ролята на синдикатите и работодателите е много важна за повишаване на уважението към учителската професия, чрез провеждане на диалог в обществото. Вече 26 години община Варна, работодателските организации и синдикатите декларират, чрез колективен трудов договор декларират ангажираността и отговорността си към работещите в сферата на общинското предучилищно и училищно образование”, каза още Лилия Христова.

Кметът на Варна Иван Портних потвърди думите на Лилия Христова, че образованието е водещ приоритет за община Варна.

“Ние изключително много ценим и уважаваме учителите, а освен това сме много щастливи от факта, че те са достатъчно вдъхновени и дават всичко от себе си във времена изпълнени с предизвикателства. Наскоро присъствах на образователен форум, в рамките, на който бяха очертани основните предизвикателства в сферата на образованието, но съм щастлив да отбележа, че ние заедно гледаме в една посока, за това нашите учители да могат достойно да изпълняват своята работа”, каза още Иван Портних.

Видео СайтЪТ

Директорът на НАОП “Николай Коперник” Свежина Димитрова благодари от името на двете работодателски организации на кмета на Варна Иван Портних за доброто отношение на местната власт към образованието в морската столица.

“Колективният трудов договор в сферата на образованието е един от най-благоприятните за варненските учители и учебни заведения. Това е така заради доброто социално партньорство от страна на община Варна, работодателски организации и синдикати. Смятам, че в бъдеще има, какво още да договорим и подобрим в сферата на училищното образование, но даже и да сме максималисти – ние сме с един от най-добрите колективни договори, за което сърдечно благодарим”, каза още Свежина Димитрова.

Видео СайтЪТ

Галина Димитрова, председател на синдикат “Образование” към КТ Подкрепа коментира, че новият колективен договор е с осъвременени текстове, които да кореспондират с нормативната база.

“Няколко текста, които бяха спорни и караха част от работодателите да ги тълкуват по различен начин, сега са по-прецезирани от юридическа гледна точка. Това обаче, което най-много вълнува хората, а именно параметрите свързани със заплащането – не са променяни. Причината е липса на бюджет, а финансирането на образованието се определя през националния бюджет. Знаете, че няма актуализация, работи се по бюджета от миналата година и това е причината да не могат да се направят, каквито и да е промени в плащанията”, коментира още Галина Димитрова.

В общинското споразумение е включена все пак клауза, че след приемане на националния бюджет, в срок от един месец ще бъде изработен анекс към настоящия договор, според който всички финансови параметри ще бъдат актуализирани.

Галина Димитрова посочи, че към момента работещите в сферата на средното образование са близо 90 000 човека – педагогически и непедагогически служители. Към момента единствено заплатите на непедагогическите служители са актуализирани от 1-ви януари, тъй като те са обвързани с минималната работна заплата.

Повече вижте във видеото!

Видео СайтЪТ

В края на срещата кметът на Варна получи и купата от учителска спартакиада.

Видео СайтЪТ
No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1008hPa 70% 20% 7m/s 300deg
17°C Усещане 15°C
1013hPa 33% 20% 5m/s 260deg
20°C Усещане 19°C
1009hPa 26% 20% 7m/s 280deg