Гаражите в центъра на Варна минаха по цена панелките в крайните квартали

Гараж в центъра на Варна струва колкото панелка в краен квартал

Проблемите с паркирането в Синята зона на Варна са добре познати на всички варненци и гости на града. Това от своя страна води до увеличено търсене на гаражи и въшни паркоместа, особено в централната част на морския град, а оттам логично и до увеличение на цената на квадратен метър. Проверка на TheSite24 установи, че най-скъпи са гаражите в района на Спортната зала. Обяви не липсват, а цените започват от 32 000 евро и достигат до 50 000 евро за гаражи между 15 и 21 кв./м. Т.е. цените за квадратен метър варират между 1900 до 2600 евро.

Брокери от Варна коментират, че високата цена на гаражите в района на Спортна зала се дължи преди всичко на близостта с Морската градина.

Любопитен момент е, че в обявите за продажба на гаражи в централната част на града, цените са по-ниски, ако се вземе под внимание квадратурата. Пример за това е обява за гараж на цена около 60 000 евро в центъра на Варна с площ 60 кв./м., което идва около 1000 евро за квадрат и възможност за спиране на 2 и дори 3 автомобила.

“Стандартът за гараж е 12 кв./м., т.е. ако видим гараж с размер около 26-30 кв./м. говорим за обект, в който могат да бъдат вкарани до 2 леки автомобила. Друга е темата, че често има подвеждащи обяви за гаражи, които са обявени, че се намират в центъра на Варна, а реално се намират в страни от най-натоварената част на града. Това освен, че е некоректно, създава лош имидж сред посредниците”, коментират брокери в морския град.

Ако си търсите място за подслон на вашия автомобил, например в Гръцката махала, в която паркирането е изключително затруднено, ще се затрудните защото обявите са по-малко, но пък цените на гаражите започват от 15 0000 евро. И там обаче не липсват фрапантни обяви, някои от които забавляват клиентите.

“Наскоро попаднах на обява за гараж в Гръцката махала за 28 200 евро – 15 кв./м., който всъщност е нещо като барака строена през 70-те години. Цената на квадрат на тази.. битовка е 1870 евро, което е абсурдно. Естествено, всеки собственик сам определя цената на това, което продава, но пък и ние клиентите имаме право да се забавляваме с неадекватните обяви”, споделя варненецът Христо Василев.

Партерен гараж с площ от 15 квадратни метра в района на Гръцка махала, който се продава за 28 199 евро

Справка показва, че за около 40-50 000 евро човек може да си закупи едностаен или двустаен апартамент в краен квартал. Там цените на гаражите са и в пъти по-ниски. Така например паркомясто или гараж във “Владиславово” човек може да закупи за сума между 6 и 10 000 евро. В кв. “Възраждане” обаче цените никак не са по джоба на всеки. В новите кооперации цените на гаражите и паркоместата са доста високи като се срещат обяви за по 25-26 хил. евро, а квадратурата е между 15 до 24 кв./м. Въпреки това обаче, брокери са на мнение, че гаражи и паркоместа биха могли да се намерят и в тези райони на доста по-приемливи цени.

“В последните години строителството се насочи в по-крайните райони на града. Много млади семейства с малки деца търсят домове във “Възраждане”, “Младост”, “Трошево”, “Виница” и т.н. Оттам се наблюдава и увеличение на цените на гаражите, защото много от семействата имат по повече от един автомобил, а паркирането става все по-сложно дори и там. Високите цени на гаражите са най-вече в новопостроените кооперации, но със сигурност има и доста по-евтини гаражи и паркоместа, стига човек да е упорит в търсенето”, коментират още варненските брокери.

В кв. “Бриз” макар и да не са толкова скъпи, колкото в района на Спортна зала, гаражите също държат висока цена. Кратка проверка в сайтове за недвижими имоти показва, че там цените държат високи стойности. Започват от 9000 евро за 13 кв./м. и стигат до 41 000 евро за 31 кв./м.

За тези, които обаче нямат финансовата възможност да си закупят гараж, остава опцията да си наемат такъв. Цените там също варират според района. В централната част на Варна гаражи се отдават на цена от 150 до около 300 лв. В крайните квартали и широкия център, сумата пада до 75 лв. до 150 лв.

За едно нещо обаче и продавачи, и брокери са на едно мнение, а е то е, че търсенето определя цената.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

13°C Усещане 13°C
1019hPa 72% 100% 1m/s 0deg

17°C Усещане 16°C
1016hPa 63% 100% 4m/s 10deg