Георги Свиленски: Строгите наказания за пияни и дрогирани шофьори са правилни

Георги Свиленски: Строгите наказания за пияни и дрогирани шофьори са правилни

Президентът Радев даде ход на политическия си проект, като употреби темата за Трети март 

“Преди 10 години, пак след голяма катастрофа с убити хора, стигнахме до извода, че България има нужда от нов Закон за движение по пътищата, в който да бъдат подредени законодателните норми, така че българските граждани да могат да ги научат, да ги спазват и ако ги нарушат – да знаят какво ги очаква. За съжаление, за 10 години не се намери Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Министерство на регионалното развитие, които да поставят темата като приоритет и да решат въпроса.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” и член на парламентарната транспортна комисия Георги Свиленски в предаването “Още от деня” на БНТ. 

По неговите думи направените промени за по-сурови наказания за пияни и дрогирани шофьори са били по предложение на прокуратурата и МВР и от 2 години са отлежавали в деловодството на Народното събрание. “Повече от 2 години ние бяхме свидетели на поредица от катастрофи и затова в 48-ото и 49-ото Народно събрание един от първите законопроекти, които направихме, беше именно този”, обясни Свиленски. 

Той обърна внимание на промяната, според която се отнема автомобил при шофиране с повече от 1,2 промила алкохол: “Който и да застане пред мен да ме убеждава, че това е недемократично, противоконституционно и нарушавало права, ще му дам пример с жертвите по пътищата. Няма по-скъпо нещо от човешкия живот.” 

Депутатът изтъкна, че по данни на правителството, един месец след влизане в сила на нормата 3 пъти са намалели заловени шофьори с алкохол и повече от 4 пъти са намалели тези, употребили наркотици.  

“Ако проблемът е с тестовете за наркотици, които ставали след 6 месеца – да се хващат в ръце управляващите и да правят лаборатории, за да излизат по-бързо тестовете. Това трябва да се свърши, не е проблемът в закона”, каза още той. 

В отговор на призива на премиера Денков да се даде на правителството политическо спокойствие, Свиленски коментира, че БСП няма как да даде спокойствие за това да се сменя националният празник, за това да се бута Паметникът на Съветската армия или за това да не повишат минималната работна заплата, като се формира работна група, която да вкара нови критерии при определянето ѝ. 

“Управляващите упражняват властта си мнозинствата, които имат в органите, но не и сред българските граждани. Защото 80% от българските граждани са против това да се променя националният празник, 70% са против да се събаря Паметникът на Съветската армия и са против джендър идеологията. Ако политическото представителство в парламента отговаряше на политическото представителство отвън, сред гражданите, нямаше да има такова напрежение. А те се занимават с тези тези теми, защото на полето на социалната политиката и доходите, където БСП е силна, не знаят какво и как да предложат. Когато БСП беше в управлението през 2005-2009 г., имаше 3 пъти ръст на доходите. Преди една година, когато беше в правителството на Кирил Петков – повече от 60% ръст на пенсиите и доходите. Това българските граждани го виждат и няма как да го зачертаят”, изтъкна Свиленски. 

Според него Бойко Борисов не е искрен, когато иска оставката на министър Тагарев, защото неговият подпис стои под коалиционното правителство и това той да е министър.  

“Вижте какво се случва – Делян Добрев иска оставката на финансовия министър, Николай Нанков иска оставката на регионалния министър, Борисов иска оставката на министъра на отбраната. Като ги искате, внесете ги. Ние ще ги гласуваме. Каква е тази демагогия за пред българските граждани?”, възмути се социалистът. 

Според Георги Свиленски вече е даден ход на поредния политически проект на президента Радев. По неговите думи много честни и достойни интелектуалци са били подведени да отидат на тази среща, за да се използва нечистоплътно темата за Трети март.  

“Ако са толкова загрижени да има референдум, защо не отидоха при президента, който може още в сряда може да внесе в парламента проекта за това Трети март да бъде или да не бъде национален празник и да се вземе решение дали да има референдум. И да видим кой ще е този депутат, който ще гласува да не се питат българските граждани. Но те не искат това да направят. Те искат няколко месеца да ходят да обясняват, да говорят и да противопоставят българското общество”, посочи депутатът. 

“Призовавам всички леви хора и всички столичани да подкрепят гражданския кандидат Ваня Григорова, която е тази, която ще доведе промяната и няма да допусне ГЕРБ и ПП-ДБ да възпроизведат т.нар. сглобка в София”, призова Георги Свиленски в заключение за подкрепа на Ваня Григорова, която единодушно бе номинирана за кандидат за кмет от Градската конференция на БСП-София.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 88% 1% 2m/s 80deg
21°C Усещане 21°C
1021hPa 69% 100% 4m/s 90deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 100% 4m/s 120deg