ГЕРБ-СДС: Връщаме празен мандат, ако до 12 часа утре не се разберем

ГЕРБ-СДС: Връщаме празен мандат, ако до 12 часа утре не се разберем

Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера, заяви Габриел

Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел на извънреден брифинг, предава NOVA.

“В понеделник до 12 ч., ако ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си, тогава можем да говорим. Иначе връщаме мандата и правителство с втория мандат няма да има. Отиваме по-скоро на нови избори”, допълни Сачева.

Габриел подчерта, че няма вариант нито за още седем дни преговори, нито за участие на ГЕРБ във втория мандат. “Спорове за регулатори и съдебна реформа ние нямаме. Искаме да бъдем приети като равнопоставен партньор. По време на преговорите чух много етикети и предизборни слогани, но не съм си позволила никакъв епитет. Пренебрегнах и думите, че случващото се ще се отрази на кариерата ми в чужбина. Първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена, предложихме да бъде ясно кой за какво носи отговорност. От самото начало на преговорите се включихме конструктивно. След първия кръг стана ясно, че имаме общи неща, но и различия. Ние искаме пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението”, подчерта тя.

Деница Сачева заяви и, че ГЕРБ-СДС няма да бъде “гумен печат” на реформи, в които няма да участва. “В министерствата трябва да има хора и от двете коалиции. Непрекъснато използвахме времето да се говори за състава на МС, разбрахме, че ПП–ДБ не са готови да поделят властта, искат да я притежават цялата, на всяка цена. Ако няма да споделят отговорност с нас, нека си намерят друг партньор. За нас е изключителен компромис да говорим, че Асен Василев може да остане в кабинета, а в същото време да получим споразумение, че няма да има ярки политически лица в кабинета”, посочи тя. 

На свой ред Теменужка Петкова отбеляза, че едва след още девет месеца ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ може да участва равноправно в управлението. “Това трябва да го забравят, да ни тестват няма как да се случи”, обясни тя. Рая Назарян пък коментира, че двете коалиции е трябвало да вземат всички решения съгласувано.

Очаква се по темата да говорят и от ПП-ДБ, които обявиха брифинг за 22 ч.

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. В петък председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

14°C Усещане 14°C
1003hPa 75% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg