Гуцанов: Неведнъж от БСП сме чували думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“

Гуцанов: Неведнъж от БСП сме чували думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“

Истерията от последните дни буди все повече съмнения за нередност в машинното гласуване

„Безспорно разговорите с “Продължаваме промяната“ стават все по-трудни и по-тежки. Тази истерия, която се разиграва от тяхна страна относно промените в Изборния кодекс, идва малко повече. Също така и това, което се разигра вчера в Народното събрание – 53 депутати от “Продължаваме промяната“ и 53 желаещи да се изкажат. Повече от половината от тях не са стигали до трибуната, а сега всички решиха да коментират Изборния кодекс. Все такива апаратни хватки, които затрудняват едни нормални разговори. Това заяви организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и член на парламентарната група на левицата Борислав Гуцанов в ефира на Nova News.

В предаването “Офанзива“ той открои и някои от сериозните разминавания, които двете партии са имали – относно “Газпром“ и плащанията за Русия в рубли, даването на оръжия за Украйна, руските дипломати. „Така че имахме тежки взаимоотношения, но с оглед на едно развитие на страната, поддържахме разумен диалог“, каза още той.

По думите му цялата парламентарна група на “БСП за България“, която стоят на първите редове в пленарната зала, са чули думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. „Разговори е имало и в стаята на групата ни, когато е идвал г-н Петков да коментира Изборния кодекс“, обясни социалистът и допълни, че от левицата са предложили същия закон за смесено гласуване преди около две години.

Гуцанов даде пример с практиката в Европа, където има единствено 3 държави с различни вариации на машинно гласуване – Естония, Белгия и Швейцария. „Няма нито една друга европейска държава с машинно гласуване. Франция и Германия имат доклади на техните служби за сигурност, от които става ясно, че машинното гласуване е опасно за националната им сигурност“, коментира той.

Според депутата истерията, която се разиграва през последните дни, буди все повече съмнение, че има нещо нередно в машинното гласуване. Левицата няма да подкрепи текста за преброителните центрове, тъй като няма как технически да бъдат осъществени. От друга страна БСП е за въвеждането на видеонаблюдение и създаване на запис, както и биха подкрепили район “Чужбина“.

Предложението на “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ за правителство на малцинството Гуцанов коментира така: „Сборът между ПП и ДБ е 73 – това няма и 30% от народното представителство. Според вас това може ли да бъде кабинет на малцинството? Ние сме склонни да дадем гласове тогава, когато имаме разговори по това какво трябва да се случи в България. Кои са приоритетите за развитие на страната ни, какво правим с енергетиката, със социалната част. Ние искахме минималната работна заплата да стане 50% от средната, да има безплатни лекарства за деца до 14 години, безплатни учебници.

Целият социален пакет, включително и на пенсионерите да бъдат актуализирани пенсиите спрямо средноосигурителния доход за 2021 г., струва малко под 3 млрд. – колкото струват самолетите, които ние купуваме на хартия“, обясни той и допълни, че единствената коалиция, която съществува, е тази на войната.

БСП продължава да иска оставката на министър Демерджиев. „Това беше морален акт. Той не е виновникът за процесите, които се случват в МВР, нещата са натрупани много през годините. Например оградата или по-скоро преградното съоръжение, за което изчезнаха десетки милиони и не бяха изхарчени правомерно. Но той смени ръководството на “Гранична полиция“, никой не коментира защо го направи и всички проблеми са там“, каза още социалистът.

От левицата не биха подкрепили дерогацията на руски петрол. „Над 10 млрд. са парите, които влизат от “Нефтохим“ в БВП, това са 7-8%. Заедно с нещата, които са направили “Продължаваме промяната“ в Плана за възстановяване и устойчивост относно централите за въглища, където също се губят едни огромни средства – около 4-5%, ние ще сринем държавата“, предупреди Гуцанов

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 75% 2m/s 340deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 62% 60% 2m/s 340deg

15°C Усещане 14°C
1023hPa 72% 46% 2m/s 150deg