Христо Димитров: “Чаталджа” трябва да стане модерен пазар с място за местните производители 

Христо Димитров: Кметът на район "Младост" във Варна - Христо Христов, от днес вече не е част от актива на Алтернативата

По време на последното заседание на комисия „Собственост и стопанство” към Общински съвет – Варна беше обсъдена идеята за обновяване на пазар Чаталджа. Тържището е управлявано от общинското дружество „Пазари ЕАД”, чиито принципал е Общински съвет- Варна. 

Идеята за модернизиране на пазара не е от вчера, като още през 2013 години предизборно е обявено, че над 8 млн. лева ще бъдат инвестирани в модернизиране на пазара, а финансирането ще дойде от евро програми. Над 10 години по-късно това не само не е факт, а общинското дружество страда от конкуренцията на големите търговски вериги и моловете. 

Оздравяването и модернизирането на общинските дружества е една от основните цели на Христо Димитров – председател на Общински съвет – Варна и общински съветник от „Алтернативата на гражданите” в рамките на този мандат на местния парламент.  

Желанието ни е пазар „Чаталджа” да не бъде просто козметично ремонтиран, а на него да се гледа като възможност да се създаде нещо функционално и полезно за гражданите. Чаталджа е един от най-старите варненски пазари, като той е наследник на Петъчния пазар, датиращ още от 30-те години на миналия век. За да пренесем това емблематично място в съвремието, имаме нужда от сериозно проучване на инвестиционните възможности. Това следва за започне с изготвянето на ПУП – ПРЗ, за да се получи реална представа за възможностите на парцела. Би било чудесно, ако може да се реализира модерен подземен паркинг, както и съвременна покривна конструкция. Не на последно място, следва да се помисли и за концепцията на пазара и за възможността там да намерят място повече местни производители. Ръководството на „Пазари ЕАД” се притеснява от конкуренцията на големите вериги, но това няма да бъде решено с козметичен ремонт, а с качествено нов подход към това търговско пространство. – това коментира Христо Димитров по отношение на плановете за обновяване на пазар Чаталджа. 

Едно подобно обновявано би изисквало сериозно финансиране, както и осигуряване на временни търговски площи за ползване от настоящите наематели. Те първа ще се анализират възможностите и ще се оценява дали подобна инвестиция би била оправдана. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 1% 2m/s 260deg

19°C Усещане 19°C
1011hPa 88% 0% 2m/s 110deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 160deg