Христо Иванов: Интересът към санирането във Варна е голям

Кметът на Варна Благомир Коцев освободи от длъжност досегашния заместник-кмет по строителството Христо Иванов

Варненци видяха, какви са ползите от санирането на жилищните сгради и резонно интересът се увеличава. Това заяви за СайтЪТ зам.-кметът на община Варна Христо Иванов. Той посочи, че в морската столица 87 сдружения на собствениците са кандидатствали за общинско финансиране за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради.

Предварителната разгърната застроена площ /РЗП/ на всички блокове и блок секции е общо над 573 000 м2. Реалната РЗП обаче ще стане ясна след направата на архитектурно заснемане и паспорт и се очаква да бъде по-голяма от индикативната. Затова съветниците решиха сумата за заемообразно финансиране да се увеличи с 10%, в размер до 3 958 000 лв. с ДДС. Разплащането ще бъде направено съгласно реалната разгърната застроена площ на базата на архитектурното заснемане и паспорта на сградата.

“Дейностите, които са допустими по програмата са свързани с енергийните характеристики на сградите, а именно: хидроизолации на покривите, топлоизолации по стени, подменяне на дограми и евентуално мерки по достъпна среда”, каза Христо Иванов.

Той посочи, че тези 87 обекта не са само цели блокове, но тази година има отделни сдружения, които участват като блок секции.

“Говорим за отделни входове в самите блокове, които имат конструктивна самостоятелност от общата сграда. Мога да кажа, че след проведената Национална кампания хората видяха, колко се подобри външният вид на сградите, подобри се комфорта и домакинствата отчитат съответния икономически ефект. И да, действително на база на кампанията, която се проведе, облекчаването на условията за участие в програмата, сега виждаме колко много обекти се включиха”, посочи Иванов.

Средствата по ползваното заемообразно финансиране ще се възстановят на Общината по Плана за възстановяване и устойчивост. В случай че сдружението на собствениците е изпълнило всички условия за получаване на финансовата помощ, но не е одобрено по програмата за саниране, няма да дължи възстановяване на получената сума.

Видео СайтЪТ

При миналата програма едва 40 сгради във Варна бяха санирани. Желанието на администрацията е този път да се обновят доста повече жилищни блокове. През ноември 2022 г. местният парламент с голямо мнозинство реши Община Варна да подпомогне собствениците на имоти, които ще кандидатстват по новата процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Поради кратките срокове за кандидатстване и немалките суми за изготвяне на изискуемата документация кметът на Варна предложи средствата за архитектурно заснемане и паспорт да бъдат осигурени от общинския бюджет до възстановяването им от програмата.

Колко блока и блок секции във Варна ще бъдат безплатно санирани, ще стане ясно до няколко месеца. Крайният срок за подаване на заявления по процедурата е до края на май.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

32°C Усеща се 33°C
1011hPa 43% 20% 7m/s 130deg

33°C Усещане 32°C
1009hPa 31% 0% 3m/s 0deg

35°C Усещане 35°C
1010hPa 31% 20% 5m/s 0deg