Христо Иванов: От начина, по който Калин Стоянов брани информацията, правя извода, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР

Христо Иванов: От начина, по който Калин Стоянов брани информацията, правя извода, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР

Нито документално, нито вербално е даден отговор на въпроса дали убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на МВР и съответно дали е злоупотребил с този статут. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов след изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в закрито заседание на парламента. Според него от начина, по който се крие тази информация е станало ясно, че Нотариуса е бил сътрудник. В противен случай щеше да е лесно за министъра да каже, че Божанов не е бил сътрудник.

“Въпросът е защо министърът на вътрешните работи така усилено брани факта, че Нотариуса е бил сътрудник в МВР, какъвто извод си правя. Когато е имало злоупотреба с МВР като част от схема за търговия с власт и министерството отказва да даде на парламента информация за това, проблемът е огромен и човек като Калин Стоянов не може да носи отговорността да бъде министър”, каза депутатът от ПП-ДБ. Според него Стоянов не трябва да бъде част и от служебното правителство, защото не може да гарантира честни избори.

Лидерът на “Да, България” коментира последните действия на политическите сили в Народното събрание, което доведе до гласуването на няколко анкетни комисии и решение за ограничаване на действията на министъра на финансите Асен Василев. 

“Всичко, което виждаме, са просто елементи на една безсмислена кампания, в която няма политическо послание. ГЕРБ не могат да отговорят на простия въпрос: “Защо ни изпратиха на избори”. Защо отиваме на тези избори? Случващото се в момента е опит да замажат този факт”, заяви той.

“Човекът, който без никакво съмнение оркестрира цялата тази кампания – г-н Пеевски, има всякакви качества, но чувството за мярка не е сред тях и очаквам да стигне доста далеч”, заяви Иванов. Според него за всяко управление в България е огромен проблем фактът, че санкционирано от Магнитски лице се опитва всячески да влияе отвъд правомощията си. 

“Това, че г-н Пеевски получи възможност презз ГЕРБ да се опитва да се намесва в процеса на управление на държавата, беше проблем, който ние констатирахме през цялото време. Опитвахме се по всякакъв начин да му противодействаме. Когато стигнахме до въпроса за попълване на регулаторите и съдебната власт, избухна скандалът и настъпи разривът именно, защото ние отказахме да споделим тази отговорност с Пеевски по начина, по който той си представя”, подчерта Иванов.

Лидерът на “Да, България” разясни, че групата на ПП-ДБ ще подкрепи правилата за избор на състав на новата Комисия за противодействие на корупцията. Иванов напомни, че неговата политическа сила многократно е призовавала за приемането на правилата за избор на комисията.

“В името на това да бъде получено следващото плащане по ПВУ, ние ще гласуваме тези правила, но е ясно, че пълноценна процедура, която да доведе до обществено убедителен резултат политически не може да се случи в тази предизборна ситуация”, заключи Иванов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1006hPa 82% 75% 6m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 41% 75% 3m/s 250deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 40% 3m/s 270deg