Ивайло Мирчев: Няма да позволим конституционната реформа да бъде “опраскана” като през 2014 г.

Ивайло Мирчев: Ако не продадем оборудването от АЕЦ “Белене” на Украйна, си оставаме с ненужно желязо

“Няма да бъдат правени компромиси и това, което се случи през 2014 г. с конституционната реформа, която беше “опраскана” между две четения и Христо Иванов си подаде оставката като правосъден министър. Няма да позволим да стане като тогава. Ако пак бъде направен такъв опит, всички ще загубят. Ще оттеглим Атанас Славов от кабинета, а премиерът Николай Денков вече даде заявка, че ще подаде оставка”. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” по ТВ 1.

Мирчев заяви, че трябва да бъде преосмислено мястото на Делян Пеевски в парламентарната комисия по конституционни промени. Защото тя трябва да бъде съставена от хора, които не са разделящи, и че дори партийните лидери не трябва да в нея, както се отдръпна Христо Иванов.

“Без да съм юрист, трудно ми е да повярвам, че Пеевски е експерт по конституционализъм”, каза депутатът. И обясни, че народните представители от ПП-ДБ са гласували против него, а 8 знаково са се въздържали, въпреки че и тези гласове имат статута “против”, защото само “за” са в аритметиката на подкрепящите.

Принципът е партиите сами да решават кого в коя комисия да пратят, но има случаи, в които някои хора са неприемливи. “С нашето гласуване казваме – ние зачитаме правото ДПС да предлага когото иска, но не сме съгласни за Пеевски”, каза Мирчев. И добави, че отношението на “Демократична България” към него е категорично от години, но “ние не сме влезли в Народното събрание да се занимаваме с него, а да променяме страната”.

По повод изказването на експремиера Иван Костов, че сегашният парламент няма капацитет за конституционни промени, Мирчев отговори, че в комисията ще бъдат канени за експертно мнение и редица конституционалисти, които не са депутати.

Мирчев определи като реваншизъм, а не като правосъдие активността в последните седмици на главния прокурор Иван Гешев. “Той дори един обвинителен акт не може да изготви като хората. Реши да влезе във война с тези, които го свалиха, а те са същите, които го назначиха. Правилният начин да бъде освободен беше, например, с аргументите на правосъдния министър Надежда Йорданова миналата година, а не защото каза, че политиците са боклуци. Искаме да няма никога повече някой като Гешев, като Цацаров или като Филчев”, каза депутатът от ПП-ДБ.

Мирчев определи като саботаж на правителството оттеглянето на зам.-министрите и областните управители в последния ден на служебния кабинет. “Президентът Радев има право да е путинофилът на републиката, но той трябва да отстоява интересите на

страната, не може да оттегли тези хора, като стане наводнение, къде е областният, кой ще поеме отговорност?”, попита народният представител.

Той не може да повярва и че президентът напусна ложата си в пленарната зала преди националния химн при клетвата на правителството “Денков”. “Камерата показа, колко е разочарован президентът, че има правителство. Не знаем какви ангажименти са поемани – руски ли, какви”, добави Мирчев и изрази надежда да не са верни публикациите, че Румен Радев е член на масонската ложа “Слънце”.

По повод оттегления от кабинета зам.-министър на земеделието Дамян Дамянов, който се оказа съпричастен към “Държавна сигурност” и остана едва 3 часа на поста си, Мирчев заяви, че това е старо изискване на ДБ в политическите кабинети да няма хора, сътрудничили на комунистическите тайни служби и този принцип твърдо ще се спазва при назначенията.

Поведението на симпатизантите на “Възраждане” в парламента с недопускането на депутата Божанков до трибуната и акцията при прожекция на филм в столичното кино “Одеон” под Мирчев обясни с изнервеност у Костадин Костадинов и съратниците му и търсене на ескалация на напрежението заради това, че вече има редовно правителство.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1000hPa 63% 100% 2m/s 30deg

19°C Усещане 18°C
1000hPa 42% 75% 5m/s 170deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 82% 75% 3m/s 100deg