Иван Иванов, БСП: Г-жа Габриел стана поредната жертва на игрите на Борисов

Иван Иванов, БСП: Г-жа Габриел стана поредната жертва на игрите на Борисов

Борисов се опита да ни ползва като резервна гума за нещо, което си беше наумил

„В текущата ситуация БСП постъпи най-отговорно, осъзнавайки трудната обстановка, пред която са изправени България и българските граждани – тежка политическа криза, неяснота за бъдещето, неприет бюджет, неяснота как ще се проведат местните избори, пенсионерите, работещите.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Иван Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според социалиста по време на разговорите с ГЕРБ е станало ясно, че това не са същински разговори за кабинет. „Още от самото начало Борисов водеше двупосочна игра, като основната му цел беше да намери възможно най-много допирни точки с ПП-ДБ и да състави правителство с тях. Въпреки това, като отговорна партия, ние се явихме на разговорите и представихме нашите виждания. Тогава те се съгласиха на бюджетен дефицит от около 4.5%, но на последваща среща заявиха, че ще бъде 3%. Затова с решение на Изпълнителното бюро ние излязохме от тези преговори, в които няма искреност“, обясни Иван Иванов.

По думите му още от самото начало разговорите са започнали изключително погрешно. „Трябваше да се започне с приоритети, около които всички да се обединим. Ние посочихме пет такива, които са бързи и важни към днешна дата. Чак след това да се търсят необходимите експерти. Вместо това ни се даде един премиер, а г-жа Габриел стана поредната жертва на игрите на Борисов“, смята той.

По отношение на втория мандат Иван Иванов обясни, че ако бъдат поканени на разговори, като отговорна партия БСП ще се отзоват, но уточни: „Не е ясно дали въобще ще инициират такава, защото виждаме, че тяхната игра с ГЕРБ не е приключила“, посочи социалистът.

„Един месец Народното събрание буксува, нищо не прави, освен да изслушва министри. А има законопроекти, които чакат“, заяви Иванов и продължи: „ Днес изслушвахме вицепремиера Демерджиев по въпроси, които българите всяка вечер протестират, а БСП сме внесли готов законопроект още в предишния парламент и отлежава. Искаме промените в Наказателния кодекс да бъдат гледани час по-скоро“, заяви той и допълни, че комисиите също не работят и само изслушват министри.

Според социалиста, ако не се състави кабинет с първия и втория мандата, отговорността ще бъде изцяло на първите две политически сили. „Българските граждани са дали най-голяма подкрепа на тях и те трябва да понесат отговорността за управлението на държавата, а не да си играят на сърдити деца. Борисов се опитваше да ни използва с нашите 23 депутати като резервна гума за нещо, което си беше наумил да прави“, коментира още Иван Иванов.

По думите му към момента няма разбирателство между партиите здържавния бюджет. „Ние категорично сме заявили, че няма да подкрепим внесения от служебния кабинет, защото той не вписва в нашите критерии – има изключително завишени капиталови разходи. Той може да се прекрои с 4.5% дефицит и така ще покрие всички социални плащания“, обясни социалистът.

„Прокуратурата в момента показва реалното състояние на държавата“, смята Иван Иванов. „Тя очевидно е овладяна, въпросът е това да престане и съдебната власт да стане независима – така, както очакват българските граждани и както е записано в Конституцията“, каза още той.

И допълни: „Конституционните промени, които ПП-ДБ предлагат, са част от договорките им с ГЕРБ. Ако промяната е да сменим едно лице с друго – това не е промяна, трябва истинска реформа“, категоричен е социалистът.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1016hPa 63% 0% 6m/s 310deg

15°C Усещане 15°C
1018hPa 82% 20% 2m/s 360deg

18°C Усещане 18°C
1016hPa 72% 13% 3m/s 340deg