Изгониха наемателка от общинско жилище във Варна след натрупани над 17 000 лв. борчове и други “прегрешения” (ВИДЕО)

След издадена заповед, потвърдена от две съдебни инстанции, наемателка беше принудена да напусне общинско жилище във Варна, а причината са натрупани над 17 000 лв. борчове за вода, наем и парно, съобщи кметът на район “Младост” Христо Христов.

Коментарът му беше по повод зададен въпрос от репортер на СайтЪТ, с който жената се свърза наскоро, за да се оплаче, че е самотна майка и е била изгонена от общинското жилище.

Във връзка със случая Христов коментира следното:

“6-члеинно семейство е било настанено през 1981 година в тристайно жилище. Някои хора си мислят, че цял живот държавата и общината им е длъжна с нещо. От това семейство е останала само тази госпожа с едно дете на 15 години с 15 000 лв. задължения към ВиК, към Община Варна за наеми, към етажната собственост и към кого ли не.

Имам пълната справка за задълженията й. Не мога да си обясня наглостта на такива хора. Предложили сме й настаняване в СУПЦ и отказа. Не мога да й предложа в Хилтън.

ВиК многократно осъди Община Варна да плати тези пари. Кой всъщност ги плаща? Всички вие плащате разходите на тази жена, която няма постоянна работа и създава хиляди проблеми на хората във входа. Имаме жалби от домоуправителите, от живущите.

Тази жена е онеправдана, защото съм издал заповед за извеждането й от там. Чуваме от хора, живеещи в блока, че си е вкарвала наематели в жилището под наем, в което е оставена да живее като социално слаба.

Имам и една добра новина. Преди няколко месеца настаних едно младо семейство с пет деца в апартамент като този, освободен от такива като тази жена.

Между другото въпросната жена, която коментирахме, няма договор с общината. Тя плаща на обезщетение, защото живее там.

Кметство “Младост” разполага с 346 жилища за настаняване на крайно нуждаещи се, а в същото време чакащите са 886 семейства.

Докато тези хора чакат с години, тази госпожа се подвизава с едно дете, което никак не е малко вече, в четиристайно жилище. Това също е в нарушение на наредбата, тя няма право да заема толкова голяма площ.

Настаняването на крайно нуждаещи се е тема, която трябва да бъде разгледана, защото някои семейства три-четири поколения обитават такива жилища. За мен социалното жилище трябва да бъде предоставено на хора за период, докато си стъпят на краката, затова договорите са тригодишни.

Сега продължаваме договорите, защото хората се жалват, че няма къде да живеят. На въпросната госпожа съм правил 6 пъти отсрочки, затова натрупа и тези задължения. Към днешнва дата имаме 21 длъжници към общината, като един е със сума над 4000 лв. и срещу него също ще започне производство за освобождаване на жилището.

Радина Раденкова се казва жената, която коментирах до момента. Тя дължи 406 лв. за наеми. Общата сума за вода е над 14 493 лв. Раденкова не е плащала вода от началото на 2004 година. Топлоенергия – над 1120 лв. Етажната собственост – 1100 лв.

Добре е да отбележим, че наема за този четиристаен апартамент, който тя е плащала е в размер на 70 лв.

Има заповед моя, потвърдена от Административен съд-Варна и от Върховен административен съд. Така че, аз дори да искам, не мога да я допусна отново. Тази жена ми създава страшно много проблеми. Пет-шест пъти съм я оставял в жилището й с обещанието, че ще заплати задълженията си, ще ги разсрочи и т.н. Тя не работи редовно, поради чист мързел, и продължава да трупа дългове, да не говорим за това, че вкарва свои наематели. Това е меко казано нередно.

Въпреки всичко съм я оставил до 18 април, за да се постопли времето и не остава на улицата.

Смятам, че и държавата трябва да се замисли за някакви мерки за такива хора. За разширяване на предприятия като СУПЦ, където да бъдат настанявани те, както и за подобряване на условията. В нашето СУПЦ бяха правени ремонти и има прилични помещения и сравнително добри условия за живот”, коментира Христов.

СайтЪТ си запазва правото да представи и гледната точка на Раденкова.

Повече вижте във видеото!

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1016hPa 71% 0% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1018hPa 45% 100% 2m/s 180deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 44% 75% 1m/s 0deg