Изложба на дипломантите от НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия – Варна

Изложба на дипломантите от НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия - Варна

Постиженията на младите таланти, които сега завършват художествените специалности в елитното варненско училище, ще бъдат експонирани от 12 май до 31 май.

Откриването е на 12 май от 18:30 на ул. “Л. Каравелов” 1.

Заключителна изложба на дипломантите от НУИ “Добри Христов” се открива на 12 май в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Експозицията включва дипломните проекти на завършващите възпитаници от специалностите, свързани с визуални изкуства, в елитното варненско училище. Преподавателите Васил Пенчев, Георги Кенаров и Цветомира Георгиева селекционират произведенията на младите таланти.

“Тази изложба е финалът на 5-годишно професионално обучение – споделя зам.-директорът на НУИ “Добри Христов” Йорданка Манева. – Всъщност някои от нашите ученици са в училището много по-дълго, още от 5. клас. Всеки от участниците в изложбата е работил върху свой собствен проект с индивидуално задание в зависимост от специалността си, и показва как се е развил през годините, какво е усвоил.

В тези проекти изпъкват качествата на младите творци, виждаме тяхното отношение към колорита, към графичните техники. Сега преживяваме бум на офорта като техника, след като училището ни се сдоби с графична преса. На нашите ученици им харесва да експериментират с нови техники и те се справят прекрасно.

Всеки си е избрал тема на проекта, а и техниките, които прилагат, са много разнообразни. Условията, които училището предоставя на своите възпитаници, им дават възможност да придобият и да развият умения в различни техники, и затова изложбата е толкова разнообразна и интересна за посетителите.

Забележително е, че дипломантите се впускат в работа с по-големи формати и сложни композиции и в живописта, и в графиката, и мнозинството от тях демонстрират професионални технически умения, което ни носи радост.”

На вниманието на публиката в Градската художествена галерия – Варна, ще бъдат представени творби живопис, графика и рекламна графика.

Изложбата, която се е превърнала в традиционна демонстрация на постиженията на завършващите своето обучение млади таланти, ще бъде насърчение за тяхното излизане на пътя на професионализма в изкуството.

Откриването на изложбата е от 18:30 на 12 май 2023 на ул. “Л. Каравелов” 1, Варна.

Експозицията ще бъде част от включването на ГХГ-Варна в Европейската нощ на музеите на 13 май с вход свободен от 18:00 до 24:00.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1019hPa 67% 20% 6m/s 130deg
23°C Усещане 22°C
1018hPa 49% 0% 5m/s 100deg
24°C Усещане 24°C
1018hPa 50% 75% 3m/s 0deg