Изложбата “Полета” на Петко Петков-Ломски ще бъде открита днес в Ателие “Георги Велчев”

Изложбата “Полета” на Петко Петков-Ломски ще бъде открита днес в Ателие “Георги Велчев”

Всички платна са нови, специално създадени за изложбата във Варна.

Откриването е на 9 март, експозицията може да бъде видяна до 8 април 2023.

Мистично усещане за нечие деликатно духовно присъствие облъхва зрителите, които се вгледат в творбите на Петко Петков-Ломски. Така е и в новата изложба на свързания с Варна художник, който в последните години живее и твори в родния си Лом. Тя е експонирана в Зала „Ателие
Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Представя 25 нови произведения маслена живопис върху платно, всички създадени специално за това гостуване.

“Ще покажа във Варна картини, рисувани в рамките на една-две години  – споделя артистът пред Нина Локмаджиева. –  Има някои, по които съм работил много дълго – месеци и години, има и направени на един дъх. Нарекох тази колекция “Полета”, защото съм вдъхновен от полетата в моя
край – Дунавската равнина. Това ме е радвало през годините, аз се чувствам много добре тук, особено през пролетта и лятото, когато миризмата на полето се носи наоколо. Въпреки че, ако човек хвърли един поглед към картините, ще види фигури в градска среда, като малко от тях
имат връзка с полето. Но нарекох изложбата така, защото те за мен са някакви полски хора, хора от полето, с него ги свързвам – чисто асоциативна история.

Разбира се, има и едно друго поле, което е полето на тяхното излъчване – в другия смисъл на думата, това са междуличности полета, където се пресичат духовните енергии на хората, които ги
населяват. Двояко и трояко е това, има влияния на разни енергии, но го има и полето в най-обикновения смисъл на думата и то винаги ме е вдъхновявало.”

За радост на своите почитатели Петко Ломски ще дойде във Варна за откриването на изложбата на 9 март от 18:00. Петко Петков – Петко Ломски, е роден през 1958 г. в Лом.

Завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ в София, а след това и Националната художествена академия „Николай Павлович“ при проф. Иван Кирков със специалност живопис. Участва в много общи национални и регионални изложби. Има над 10 самостоятелни изложби във Варна, чест гост е в Художествения музей “Георги Велчев”.

Негови картини са притежание на Националната художествена галерия – София, На Софийската градска художествена галерия, на редица държавни и частни галерии в България, както и на частни колекции във Франция, Швейцария, Германия, САЩ, Италия.

Изложбата на Петко Петков е отворена за посещения от 9 март до 8 април 2023 г. в Художествения музей „Георги Велчев“ на ул. “Радко Димитриев” 8.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1008hPa 70% 20% 7m/s 300deg
17°C Усещане 15°C
1013hPa 33% 20% 5m/s 260deg
20°C Усещане 19°C
1009hPa 26% 20% 7m/s 280deg