Йордан Господинов, “БГ Фиш”: Може са сме напълно спокойни за качеството на рибата и морските продукти предлагани на пазара

може са сме напълно спокойни за качеството на рибата и морските продукти предлагани на пазара.

Рибата все повече присъства в менюто на българина, защото е полезна и диетична храна , но това това поражда и известно безпокойство у потребителите безопасна ли е тя и може ли да сме уверени в качеството й. Това коментира интервю пред Андрей Велчев, д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“ “ и Генерален Секретар на консултативния съвет на Черно море. Специалистът заяви, че може са сме напълно спокойни за качеството на рибата и морските продукти предлагани на пазара.

може са сме напълно спокойни за качеството на рибата и морските продукти предлагани на пазара.

Една от основните причината е, че е невъзможно да се правят подменки на рибните продукти , а и е почти няма начин човек да се зарази с някакво заразно или паразитно заболяване, защото по принцип рибите в много редки случаи са носители на заразни заболявания, изключвам някои далечни дестинации, от които ние също внасяме риби допълни още Господинов.

“Има и предохранителни мерки като дълбоко шоково замразяване, които се използват с цел да се убият евентуално паразити или някакви допълнителни контаминации при обработката при товаренето, разтоварването, да кажем се е заразило, но това са на милион риби една – две.

Те не могат да попаднат в храната, защото пак казвам замразяването ,осоляването, веенето, пушенето, зреенето – всички тези процеси на последваща обработка и преработка обикновено унищожават всички вредни за здравето на човека микроорганизми”, категоричен е изпълнителния директор на БГ Фиш.

може са сме напълно спокойни за качеството на рибата и морските продукти предлагани на пазара.

Има си постоянен контрол по време на всички процеси и накрая се прави и цялостен контрол на партидата, с която ние като установим, че тая партида отговаря на всички изисквания, вече фирмата си поставя етикет на всяка индивидуална опаковка, която е потребителска опаковка, а не търговска.

Защото търговските опаковки да кажем, че са един палет с консерви или един палет със замразени кашони риба или един палет с рибни салати, но вътре всяка салата или всяка опаковка си има етикет, на него е написано кой го е произвел на коя дата и кой е препоръчителният срок за консумация и бих казал, че нещата са много навързани. Никое предприятие или собственик не може да си позволи да прати на пазара една партида, да кажем, 10 т. преработена риба, примерно веяна или пушена, която да не е изследвана и той да не е сигурен, че това всичко отговаря на изискванията, коментира Господинов.

Хората обичат да коментират, да преекспонират нещата да говорят колко са лоши храните в България. Не, не са лоши храните в България, специално за нашия сектор, не искам да взема отношение по другите, бих казал, че рибата е много качествена, много безопасна храна, категоричен е изпълнителния директор на БГ Фиш.

Разнообразието от риба е много голямо- цаца, каракуда, шарани, толстолоби, други едри сладководни топлолюбиви риби се правим на шайби или на филета, буквално има голямо разнообразие не са от видове, но и ценово , така че да бъде достъпна храна за всяко домакинство.

Ниското качество гарантира по-малка цена много често, но понякога и не е така, ниското качество означава, че продуктът, който е вътре или с по-малка хранителна стойност или опаковката не е както трябва или има някакъв вид фалшификация, подмяна да кажем на бяла риба с филе от пангасиус, пък я продават за бяла риба, това е един вид фалшификация.

Това нещо законът за нелоялните практики и за нелоялната конкуренция може да го санкционира. Другото е по-страшно ако на пазара се продават продукти с неизяснен произход, тоест без да има възможност този, който я продава, да докаже откъде е купил суровината, затова много трябва да са внимателни потребителите при избора на рибни продукти съветва Господинов.

Рибата все по-често да присъства на трапезата, и затова много от производители са готови да продават дори с по-малка печалба и да не следват пазарните скокове и стресове, които се получиха на пазара.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 4°C
1013hPa 95% 20% 2m/s 60deg
4°C Усещане 3°C
1014hPa 87% 11% 2m/s 70deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 71% 20% 3m/s 290deg