Как са се променили “Аспарухово” и “Галата” за близо век? (СНИМКИ)

Как са се променили "Аспарухово" и "Галата" за близо век? (СНИМКИ)

Аспарухово е квартал на Варна, който се намира в южната част на града, отвъд канала, свързващ Варненското езеро с Черно море. Район Аспарухово обхваща два квартала и пет селищни образувания: кварталите Аспарухово и Галата, както и селищните образувания Зеленика, Боровец север, Боровец юг, Ракитника и курортна зона „Прибой“.

Първото име, с което е известно селището, е Сес Севмес, което означава „тихо място“.Селището на днешния квартал се оформя през 1903 г., като първите заселници строят своите жилища по старото шосе Варна – Бургас, между местностите Джанавара и Карантината. В района на днешния квартал Аспарухово през 1909 г. индустриалецът Асен Николов открива парна бояджийска фабрика, която съществува до края на Първата световна война. След войната Николов създава фабрика за предачество и тъкачество „Текстил“, която през 1947 г. е национализирана и преименувана на ДИП „Първи май“. Две частни къщи служат като училища. Църквата „Свети Цар Борис“, която обслужва квартала, е построена през 1923 г.

Как обаче се е променил район “Аспарухово” за близо век? В миналото на кв. “Аспарухово” и кв. “Галата” надникваме благодарение на богатия снимков фонд на варненката Лора Минева, която администрира групата Стара Варна – история в снимки, в която ежедневно тя и нейният приятел Önder Emiroğlu, публикуват редки фотографии – уловили духа на морската столица от началото на века, та до днес.

А ето и поглед към “Аспарухово” от 1900-та година, та до днес:

Така е изглеждала в миналото църквата “Св. Цар Борис”, която е построена от фабриканта Асен Николов:

Църквата “Св. Цар Борис”

Животът в квартала е кипял, а ресторантите са били посещавани не само от аспаруховци, но и жителите на цяла Варна. Един от най-известните ресторанти е бил “Галатея”, който за съжаление днес не съществува.

Ето и другите заведения в района

Ресторант “Джанавара”

На поляната отсреща над чешмата дълги години се е празнувало ” Аспарухово пей и танцува”.

“Аспарухово пей и танцува”.

А ето как е изглеждала “Галата” в началото на века:

Така пък е изглеждал фарът в кв. “Галата” в началото на 20-те години на миналия век:

Бирената фабрика в кв. “Галата”, както и нос “Галата” също са част от фотографската колекция на варненката Лора Минева:

Бирената фабрика в квартал Галата-началото на миналия век.

Сега продължаваме разходката си отново в кв. “Аспарухово”. Любопитна е историята и на Аспаруховия парк и неговото създаване. В кадри, които Лора Минева споделя с варненци ни връщат в далечната 1934 г., когато е започнало създаването на Аспаруховия парк през 1934 година. В няколко фотографии е показано засаждане на първата фиданка. Паркът е създаден по инициатива на полк. Димков и осъществен с участието на Осми приморски полк.

Аспаруховият парк е създаден по инициатива на полк. Димков и осъществен с участието на Осми приморски полк.

A ето го и най-старото дърво във Варна, в двора на АД “Текстил”, кв. “Аспарухово”, фотографирано в периода 1911 – 1920 година.

Най-старото дърво във Варна, в двора на АД “Текстил”, кв. “Аспарухово”. Период 1911 – 1920 година.

В албумите със стари снимки на варненката Лора Минева е отделено много внимание на местността “Карантината”, която в началото на миналия век е привличала стотици варненци, които са се любували на прекрасен пейзаж. Ето малка част и от фотографиите:

Ето и западната част на Варна. Улица “Св.св.Кирил и Методий”, най-краткия път “Аспарухово” – център. Период 1931 – 1940 година.

“Джанавара” от край време е било любимо място за разходка за ученици. В албумите на Лора Минева съществуват снимки от далечната 1938 година, в които са заснети ученици от Немско училище в град Варна, които са били на екскурзия до Джанавара. При гроба на Херман Шкорпил на Джанавара.

Ученици от Немско училище, град Варна на екскурзия до Джанавара. При гроба на Херман Шкорпил на Джанавара. Година на издаване 1938.
Ученици от Немско училище, град Варна на екскурзия до Джанавара. При гроба на Херман Шкорпил на Джанавара. Година на издаване 1938.

Така е изглеждало през 1912 г. и Индустриалното предприятие за избелване и апретиране „Орел” на Паница & Николов. Варна.

Кв. “Аспарухово”. Индустриално предприятие за избелване и апретиране „Орел” на Паница & Николов

Така е изглеждала сградата на фабриката на Акционерно дружество “Текстил – Варна”. Период 1910-1920 година.

Фабрика на Акционерно дружество “Текстил – Варна”

Вероятно на мнозина е интересно как е изглеждал квартал “Аспарухово” в средата на 50-те години на миналия век. Ето как:

Фотография пази спомен и за старата поща, както и за освещаването на читалището в кв. “Аспарухово”

Старата поща в квартал “Аспарухово”.
Освещаване на читалището в кв. “Аспарухово”.

За финал на нашия разказ ще Ви покажем кадри, отново от началото на века в кв. “Аспарухово” и кв. “Галата” с пейзажни картини.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

25°C Усеща се 25°C
1010hPa 50% 97% 3m/s 350deg

25°C Усещане 24°C
1012hPa 36% 1% 2m/s 310deg

29°C Усещане 27°C
1010hPa 18% 0% 4m/s 90deg