Камарата на архитектите: Морската градина на Варна няма нужда от още павилиони!

Камарата на архитектите са категорично против поставянето на павилиони в Морската градина на Варна. Това се казва в становище на Камарата на архитектите в България, изпратено до компетентните институции и медиите, предава СайтЪТ. С настоящото становище на професионална браншова организация, изразява своето категорично неодобрение от плановете на Община Варна за разполагане на павилиони в историческото ядро на Морската градина на гр. Варна.

“След публичните изявления на общинската администрация през 2014 г. и 2015 г., всички останахме с впечатление, че повече няма да бъдат допускани павилиони в парка, с което той губи качеството си на уважавана от варненци и гости на града културно-историческа ценност.

Считаме, че всички паркове на гр. Варна и в частност – Приморски парк, са много ценна част от града, в която всяка намеса следва да е много деликатна, сериозно обоснована и обществено приемлива след публични дискусии.

Нашата визия е, че подобна намеса в паркова среда трябва да е плод преди всичко на задълбочена обосновка, както и на широка обществена и професионална дискусия за постигане на консенсус, каквато досега не помним да е имало в нашия град.

Ясната позиция на долуподписаното ръководство на КАБ – РК Варна е, че позиционирането на нови търговски обекти в историческото ядро на Морската градина на гр. Варна е не само недопустимо, а и че е назрял моментът да се анализират и преосмислят функциите и визията на съществуващите обекти на територията на целия парк!

Новопоставените павилиони, с тяхната визия и обем, въобще не кореспондират с историческия контекст и естетиката, в които паркът е проектиран от преди близо 130 г.

Настояваме администрацията на Община Варна да започне да организира широки обществени и задълбочени професионални дискусии по всички чувствителни за варненци теми!

Гилдията ни поддържа мнение, че съществуващите павилиони на територията й са предостатъчни – такива има при Морско казино, Летен театър. Детски кът, Зоологическа градина и Природонаучен музей, на разстояние не повече от 10 мин. пешеходно разстояние едно от друго, като те покриват изискванията за пешеходен изохрон и достъп.

Считаме, че е крайно време Община Варна да спази обещанието си и да възложи изработката на дългоочаквания паркоустройствен план за Морската ни градина, съобразен с ОУП на гр. Варна!”, се казва още в изявлението на Камарата на архитектите в България.

Снимка: БНР


No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 71% 40% 6m/s 300deg
6°C Усещане 1°C
1022hPa 31% 0% 10m/s 280deg
9°C Усещане 5°C
1022hPa 27% 40% 12m/s 290deg