Канят варненския кмет Благомир Коцев да посети “вратата към Антарктика”

Кметът Радонич отправи покана варненският кмет да посети Пунта Аренас, който по думите му е “вратата към Антарктика”.

Подкрепа за българските антарктически експедиции изрази Клаудио Андрес Радонич Хименес – кмет на най-южния чилийски град Пунта Аренас, откъдето утре се очаква да замине последната група от българската антарктическа експедиция. Той се срещна в кметството на града с ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция професор Христо Пимпирев, началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, акредитирания за Чили посланик на България в Аржентина Стоян Михайлов и генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров предложи да предостави опита на ВВМУ при евентуално изграждане на морско училище в Пунта Аренас като подчерта, че варненското висше училище е на второ място в света според международни класации. Той каза, че ще предложи на новия кмет на Варна Благомир Коцев партньорство на българския град с Пунта Аренас. Кметът Радонич отправи покана варненският кмет да посети Пунта Аренас, който по думите му е “вратата към Антарктика”.

Професор Пимпирев благодари на кмета за дългогодишната подкрепа на Пунта Аренас за вече 32-те български антарктически експедиции. Той предложи да започне сътрудничество между Магелановия университет в Пунта Аренас и Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Професор Пимпирев и кметът Радонич отбелязаха приноса на местната жителка Инес Луна, която от години оказва подкрепа на българските антарктици като предоставя безвъзмездно къщата си за тяхна база на път за Антарктида.

Пунта Аренас е специално място не само за българските, а и за антарктическите експедиции от цял свят, каза посланик Михайлов. Той подчерта, че градът става още по-важен за българските експедиции след придобиването на военния научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”.

Кирил Вълчев потърси съдействие от кмета на Пунта Аренас за осигуряване на постоянна информация чрез БТА за всички български медии за преминаващите през града антарктически експедиции от различни страни, за да бъде осигурено сравнение с дейността на българските. Според кмета, макар че Пунта Аренас е със 145 000 души население, в града има три регионални телевизии, седем регионални радиостанции, два всекидневни вестника и няколко интернет сайта. Кметът Радонич веднага организира среща на генералния директор на БТА и посланик Михайлов с главния редактор на местната медийна група “Ел Пингуино” Херардо Перез, който в офиса на медията пое ангажимент да изпраща новини за антарктическите експедиции от цял свят, преминаващи през града, както и да публикува редовно материали от БТА, посветени на българските антарктици.

50 годишният Хименес, който е потомък на хърватски и шотландски емигранти, юрист и магистър по висше общинско управление, бивш генерален координатор на проекти на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации (ООН) и ръководител на правното отдел на Чилийската асоциация на общините, е кмет на Пунта Аренас от 2016 г.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 4m/s 120deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 4m/s 300deg