Кърлежите вече дебнат! Шестима варненци са ухапани за седмица

50 варненци са били ухапани от кърлеж за седмица

Кърлежите „излизат“, т.е. стават активни със затопляне на времето, още през месец март, дори и по-рано, ако има серия по-топли дни. В края на април и особено през май условията са най-благоприятни и тогава отчитаме бум на ухапаните от кърлежи. От Регионалната здравна инспекция посочиха, че вече има регистрирани няколко случая на ухапани от кърлежи, предаде СайтЪТ.

За изминалите седем дни в морската столица са ухапани шестима варненци.

Какво обаче трябва да знаем и да правим, в случай, че се сблъскаме с кърлеж?

Най-важното е да не изпадаме в паника! Трябва да се знае, че изваден в първите часове от запиването си (до 12-18 часа), кърлежът не представлява опасност, тъй като вероятността да успее да предаде инфекция е нищожен. Затова от изключително значение е редовното оглеждане на тялото за запити кърлежи и тяхното отстраняване.

За предпочитане е отстраняването на кърлежа да се направи от медицинско лице с пинсета, метална бримка или друго подходящо средство, ако кърлежът се скъса със скалпел, да се отстрани останалия в кожата смукателен апарат, а мястото да се дезинфектира.

Най-често срещани усложнения у нас?

Основните, най-чести инфекции, предавани с кърлежи, които се срещат у нас са Лаймската болест и Марсилската треска. И двете заболявания се причиняват от бактерии, което означава, че лесно се лекуват с антибиотици.

  1. Лаймската болест започва типично с червено петно с размер над 4-5 см, което се появява след 7-10 дни на мястото на ухапването от кърлежа. Често има общо неразположетие, умора, отпадналост. Температурата обаче по правило не е повишена. Оставена без лечение, болестта прогресира, засягат се ставите, нервите, мозъка, сърцето. Това протича на стадии с обостряне и подобрение между тях.
  2. Марсилската треска е остро заболяване с висока температура, характерно черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по тялото. Протича тежко, може да даде редица усложнения, но не е коварно и продължително като Лаймската болест.

Други, предавани с кърлежи инфекции в България са анаплазмозата, Кримската Конго хеморагична треска, кърлежовия енцефалит.

  1. Анаплазмозата протича също с висока температура 5-10 дни след ухапването, с главоболие, болки в мускулите и ставите, но е добра прогноза и дори спонтанно пациентът оздравява без лечение.
  2. Кримската Конго хеморагична треска е изключително тежко заболяване, за щастие много рядко, едва 5-6 случая се регистрират на година през последните години, но трябва да се има предвид, че се ригристрират само най-тежките заболявания, които са били хоспитализирани, а действителната заболяемост е доста по-висока. Заболяването протича с висока температура, кървене по кожата, от венците, от лигавиците и от вътрешните органи.
  3. Кърлежовият енцефалит протича най-често само като фебрилно заболяване и в единични случаи със засягане на мозъка или обвивките му.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1005hPa 88% 75% 1m/s 100deg

13°C Усещане 12°C
1007hPa 55% 6% 2m/s 300deg

14°C Усещане 14°C
1003hPa 88% 75% 2m/s 50deg