Китай: Възрастен американец беше осъден на доживотен затвор за шпионаж

Китай: Възрастен американец беше осъден на доживотен затвор за шпионаж

Възрастен американец, постоянно пребиваващ в Хонконг, беше осъден на доживотен затвор в Китай по обвинение в шпионаж, съобщи местният съд, цитиран от Франс прес.

Подобна тежка присъда за чуждестранен гражданин по такова обвинение е сравнително рядко срещана в азиатската държава. Тя вероятно ще влоши още повече китайско-американските отношения, които и без това са на рекордно слабо равнище.

Джон Шин-ван Леун, известен още като Лян Чънюн, “беше признат за виновен в шпионаж и беше осъден на доживотен затвор и лишаване от политически права”, се казва в изявление на Междинния народен съд в Сучжоу, Източен Китай. По време на съдебния процес, който се проведе днес при закрити врати, както обикновено се случва в такива случаи, беше конфискувано и личното имущество на 78-годишния американец, възлизащо на 500 000 юана (66 000 евро).

В прессъобщението не се уточнява по какви точно обвинения е бил осъден американецът, нито каква професия или дейност е упражнявал в Китай.

Китайско-американските отношения охладняха през последните години поради разногласия по много въпроси: търговския дисбаланс, Тайван, Хонконг, отношението на Пекин към уйгурското малцинство и съперничеството в сектора на високите технологии.

Превод и редакция: БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1019hPa 73% 20% 7m/s 140deg
23°C Усещане 22°C
1017hPa 49% 40% 5m/s 100deg
24°C Усещане 24°C
1017hPa 43% 20% 3m/s 100deg