Кметът Благомир Коцев и Седа Кузуджу обсъдиха мерки за подкрепа интеграцията на бежанците във Варна

Кметът Благомир Коцев и Седа Кузуджу обсъдиха мерки за подкрепа интеграцията на бежанците във Варна


Мерки в подкрепа интеграцията на бежанците във Варна обсъдиха днес кметът Благомир Коцев и Седа Кузуджу – представител на Върховния комисариат на бежанците на ООН (ВКБООН) в България. В разговорите се включиха и  заместник-кметовете – по социалната политика Снежана Апостолова и по образование – Павел Попов.

По време на срещата стана ясно, че тази година нараства броят на търсещите убежище в България семейства, преобладаващо украински граждани. В най-голям процент те са жени с деца, имащи нужда от дом, образование и работа. За много от тях Варна е предпочитан град, заради сходствата в езика, близостта на териториите, климата и религията, посочиха експертите от ВКБООН. По думите им основен стълб в механизмите за културна и социална интеграция на бежанци и главен приоритет в работата им  е осигуряването на достъп до образование и предоставяне възможности за работа.

Една от дългогодишните инициативи на Комисариата за приобщаване на бежанци е международната кампания “Food for thought” –  храна приготвена от ръцете на различни култури и етноси, която да събира хората заедно и провокира позитивни разговори докато се хранят, разказаха международните експерти. Обсъдени бяха още броя на децата посещаващи детски градини и училище във Варна, както и позитивните примери на общности подкрепящи бежанците в града. Тема на разговорите бяха и възможностите за работа и реализация, организация на езикови курсове и ролята на местната власт в живота на търсещите убежище. По време на срещата, двете страни се обединиха около идеята да се потърси пространство, където представители на Общината да предоставят консултации за бежанци, търсещи връзки с работодатели, информация за административни и социални услуги и образование.

Седа Кузуджу е на посещение във Варна, където по-рано днес на ул. “Опълченска”2, по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН бе официално открит Общностен център Компас – Варна, част от Българската мрежа за закрила и включване “Компас”. Съинициатори са Асоциация „ЕНЕРДЖИ“, с партньорството на Български червен кръст, Фондация за достъп до права ФАР и Каритас България.

На откриването на Общностен център Компас представиха фотоизложба „Пътят на бежанеца“. Експозицията е реализирана със съдействието на варненски фотожурналисти, отразяващи бежанците от войната в Украйна.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

25°C Усеща се 25°C
1009hPa 67% 0% 3m/s 270deg

21°C Усещане 21°C
1011hPa 78% 0% 2m/s 110deg

25°C Усещане 25°C
1010hPa 69% 20% 2m/s 300deg