Корнелия Нинова: ПП-ДБ ни поканиха на разговори за конституционно мнозинство. Няма да участваме

Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа. Както знаете, те имат 160 гласа, но за бързата процедура за промяна в Конституцията трябват 180. Събрахме нашите колективни органи, Изпълнителното бюро и парламентарната група и имаме решение – да не участваме в предварителни разговори.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

Конституцията не се пише на коляно

„Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа. Както знаете, те имат 160 гласа, но за бързата процедура за промяна в Конституцията трябват 180. Събрахме нашите колективни органи, Изпълнителното бюро и парламентарната група и имаме решение – да не участваме в предварителни разговори.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

„Когато в комисията по Конституция бъде внесен официален проект, черно на бяло, тогава ще се произнесем по всеки текст или ще направим нашите предложения за допълнителни текстове“, каза още Нинова.

Тя отбеляза необходимостта Конституцията да се променя много внимателно: „Това е основният закон, който урежда и държавното устройство, и обществените отношения. Бързането крие риск. Това Народно събрание е прекалено раздробено, дори и управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Както виждате, важни решения се вземат с плаващи мнозинства. Всеки хвърля идеи за промени в Конституцията, които в някои случаи дори се изключват една-друга“, отбеляза лидерът на БСП.

Нинова заяви, че коалиция „БСП за България“ ще проведе свои консултации с професионалисти по конституционни въпроси, защото социалистите имат съмнение дали този парламент има капацитет да направи такава сериозна промяна: „Ние ще си направим тези консултации и в момента, в който бъде внесен официално някакъв проект от управляващото мнозинство и ДПС, които ги подкрепят, ще се произнасяме и ще правим нашите предложения“, каза лидерът на БСП.

„Конституция не се пише на коляно. Виждате бързането в някои други закони в съдебната система до какво води. Това е нашата позиция – в предварителни разговори няма да участваме, очакваме управляващото мнозинство и ДПС да дадат предложения и тогава ще се произнесем“, каза Нинова.

И допълни: „Виждаме, че ПП-ДБ дори публично си сменят често мненията – от това изобщо да няма фигурата „главен прокурор” в Конституцията, до това да я има, но

да е с ограничени правомощия. Малко хаотично изглежда и наподобява на първоначалните преговори за съставяне на правителство. Затова ще изчакаме разумно, ще се подготвим професионално и ще се включим, когато има официален проект“, каза в заключение Нинова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1017hPa 82% 0% 0m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1016hPa 72% 75% 7m/s 110deg

15°C Усещане 15°C
1017hPa 82% 100% 4m/s 110deg