Коста Стоянов, „Възраждане“: Варна има потенциала да се превърне в спортната столица на България и ние имаме визия как да се случи! (ВИДЕО)

Коста Стоянов, „Възраждане“: Варна има потенциала да се превърне в спортната столица на България и ние имаме визия как да се случи! (ВИДЕО)

Варна има потенциала да се превърне в спортната столица на България и ние имаме визия как да се случи! Това заяви кандидатът за кмет на Варна от „Възраждане“ Коста Стоянов, по време на пресконференция, в която участваха общинските съветници Георги Георгиев и Юлиян Губатов.

„Кръстили сме тази тема „Варна – град на шампиони“, защото искаме спорта да се превърне в една от емблемите на нашия роден град, както е било през годините. Всички много добре знаете колко много олимпийски, световни, европейски, балкански и национални шампиони са родени, израснали и прославящи България по света са от Варна“, каза Стоянов. 

Той посочи, че спортната инфраструктура е крайно недостатъчна за размерите на Варна и за начина на неговото развитие. За пример Коста Стоянов посочи наличието на над 30 футболни клуба, които пътуват из цяла Варна, за да си намерят свободни терени и часове, за провеждане на тренировките си, а някои от тях дори тренират в съседните населени места, защото там има по-добри условия.

„Именно затова ние предлагаме изграждане на спортни площадки  за – футбол, баскетбол, тенис и фитнеси на открито във всеки район и във всяко село.

По този начин ще може да развием масовия спорт. Около тях ще бъдат оформени и зони за отдих за събиране на деца, младежи и възрастни от района. Освен изграждането на нови, трябва да се направи и ремонт на съществуващите спортни площадки, защото някои от тях са в окаяно състояние. Предвидили сме реновиране на съществуващите спортни съоръжения и площадки в училищата, както и осигуряване на обществен достъп на деца и родители в извънучебно време до тях. И като стана въпрос за училищата, предвиждане поетапно изграждане на физкултурни салони в тях.

Това са начините за развитие на масовия спорт, които в последните десетилетия не е приоритет нито за Варна, нито за държавата. Само чрез подпомагане масовия спорт ние ще може да възпитаме здраво поколение“, категоричен бе Коста Стоянов.

По думите му, много важен факт за развитието на спорта във Варна е, че в момента няма разработена стратегия за развитието на физическото възпитание и спорта.

„Предходната стратегия е била до 2022 година, но нова разработена няма. Поради тази причина ние сме заложили на първо място в програмата си Разработване на Стратегия за развитието на физическото възпитание и спорта в община Варна за период от 10 години“, каза още кандидатът за кмет от „Възраждане“.

Общинският съветник на „Възраждане“ Юлиян Губатов коментира, че към момента бюджетът за спорт във Варна е крайно недостатъчен.

„Ние предвиждаме сериозно увеличение на общинския бюджет за спорта – поне 1% от бюджета на общината трябва да отиде за спорт и спортни дейности. С цел намаляване на разходите по издръжка на общинските спортни съоръжения, в нашата програма предвиждаме поетапно подобряване на общинската спортна инфраструктура и въвеждане на мерки за енергийна ефективност“, категоричен бе Губатов.

По темата спорт говори и другият общински съветник от групата на „Възраждане“ в ОбС – Варна Георги Георгиев.  

„През последните няколко месеца получавахме различни сигнали от клубовете, които развиват спортни дейности. За съжаление – почти всички бяха свързани със състоянието, в което се намират спортните бази.

Гребната база „Сия Нейкова“ е в много лошо състояние. Там освен сградите и кейовете, които се нуждаят от ремонт, няма необходимото оборудване за осъществяването на нормална тренировъчна дейност. Поради тази причина в нашата програма сме заложили ремонт на гребна база „Сия Нейкова“ и закупуване на нови лодки.

Варна е Морска столица и като такава трябва задължително да развива водните спортове. Тъй като плувните басейни са недостатъчни за практикуването на различните видове плувни спортове, ние предвиждаме изграждане на многофункционален спортен комплекс с плувен басейн в кв. Аспарухово. Предвиждаме и изграждане на съоръжения за плажен волейбол, плажен футбол и плажен тенис. Предвиждаме ремонт и модернизация на съществуващите общински басейни – Приморски и Делфини“, посочи от своя страна Георгиев.

В заключение кандидатът за кмет на „Възраждане“ във Варна Коста Стоянов заяви, че, няма как да не се обърне внимание и на футболните фенове, на които обеща изграждане на по една козирка на двата стадиона – Тича и Спартак  и водене на преговори за довършването на Стадион Варна.

„В заключение искам да отбележа, че спортът е здраве, спортът е начин на живот, спортът е начин на възпитание, спортът е ред и дисциплина, спортът е дълголетие, спортът е превенция срещу вредните пороци.

Трябва да възпитаваме децата си чрез спорт. Затова в нашата програма предвиждаме изграждането на необходимата инфраструктура и осигуряването на възможности за развитие на масовия спорт, достъп до спорт и физическа активност на всяко дете, подрастващ, младеж и възрастен. За професионалния спорт или както го наричат спортът за високи постижения сме предвидили справедливо финансиране на всички спортни клубове, осъществяващи реална дейност, с доказани резултати и постижения“, каза в заключение Стоянов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1013hPa 72% 100% 6m/s 350deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 88% 75% 3m/s 320deg

13°C Усещане 13°C
1015hPa 88% 20% 2m/s 300deg