Кремъл заплаши съответни действия, ако бъдат иззети руски активи в чужбина

Кремъл заплаши с ответни действия, ако бъдат иззети руски активи в чужбина

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Запада да не прави опити за конфискацията на руски активи и предупреди, че могат да последват ответни действия. 

Обсъжданата от САЩ, Великобритания и ЕС възможност за изземането на руски активи е съпроводена от призиви средствата да се използват в помощ на Украйна, включително и за оръжия. 

Песков днес намекна, че ако се предприеме каквато и да е стъпка към изземането на руски активи зад граница, Москва може да конфискува чуждестранни активи, предаде БТА.  

“Разбира се ще при подобни решения ще възникнат много широки съдебни перспективи. И Русия естествено ще се възползва от тези съдебни перспективи и непрестанно ще отстоява своите интереси в този план”, каза Песков в интервю за руската телевизия. Освен това говорителят на Кремъл предупреди, че и други чуждестранни инвеститори могат да загубят доверието си в Запада, ако той сложи ръце върху руските активи. “Надеждността изчезва за една нощ заради едно глупаво, необмислено решение”, посочи Песков.

След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС и други страни замразиха активи на Руската централна банка на стойност стотици милиарди долари, припомня ДПА. Настоящото предложение на ЕС не предвижда експроприация на основните активи, а идеята е приходите от тях да се предоставят на Украйна.

“Руските активи не трябва да бъдат докосвани, в противен случай ще има суров отговор на тази западна кражба”, написа в “Телеграм” говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. “И много хора на Запад вече са разбрали това. За съжаление, не всички”, допълни тя.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1017hPa 68% 40% 5m/s 120deg

24°C Усещане 23°C
1017hPa 43% 0% 3m/s 340deg

23°C Усещане 23°C
1016hPa 60% 40% 3m/s 120deg