Крим остава без питейна вода – заради взрива на язовира “Каховка”

Крим остава без питейна вода - заради взрива на язовира "Каховка"

Взривът на Каховската Водноелектрическа Централа (ВЕЦ) вероятно ще спре напълно питейната вода в окупирания Крим, твърди последният доклад на британските военни разузнавателни служби. 

Севернокримският канал, който осигурява вода на Крим, е напълно зависим от доставките от язовир “Каховка”. Възможно е притока на вода в канала да бъде спрян напълно, като резултат на взривяването на ВЕЦ. Това би довело до сериозен дефицит на прясна вода в Херсонска област и Северен Крим.

Въпреки това, руските власти най-вероятно ще предприемат необходимите мерки за осигуряване на вода за населението в първоначален период. Те планират да използват вода от алтернативни резервоари, да пробият нови кладенци и да доставят бутилирана вода от Русия. Въпреки това, е възможно да бъдат наложени ограничения върху потреблението на вода.

Този сценарий може да доведе до сериозна санитарна криза и по-висок риск от разпространение на заболявания, особено за жителите на крайбрежието на река Днепър, където контролът е разделен между руските и украинските военни сили, отбелязват източници от британските разузнавателни служби.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 90% 2m/s 10deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 64% 75% 5m/s 270deg

17°C Усещане 16°C
1023hPa 59% 0% 3m/s 40deg