Крим остава без питейна вода – заради взрива на язовира “Каховка”

Крим остава без питейна вода - заради взрива на язовира "Каховка"

Взривът на Каховската Водноелектрическа Централа (ВЕЦ) вероятно ще спре напълно питейната вода в окупирания Крим, твърди последният доклад на британските военни разузнавателни служби. 

Севернокримският канал, който осигурява вода на Крим, е напълно зависим от доставките от язовир “Каховка”. Възможно е притока на вода в канала да бъде спрян напълно, като резултат на взривяването на ВЕЦ. Това би довело до сериозен дефицит на прясна вода в Херсонска област и Северен Крим.

Въпреки това, руските власти най-вероятно ще предприемат необходимите мерки за осигуряване на вода за населението в първоначален период. Те планират да използват вода от алтернативни резервоари, да пробият нови кладенци и да доставят бутилирана вода от Русия. Въпреки това, е възможно да бъдат наложени ограничения върху потреблението на вода.

Този сценарий може да доведе до сериозна санитарна криза и по-висок риск от разпространение на заболявания, особено за жителите на крайбрежието на река Днепър, където контролът е разделен между руските и украинските военни сили, отбелязват източници от британските разузнавателни служби.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 88% 20% 5m/s 70deg
21°C Усещане 21°C
1021hPa 68% 99% 3m/s 100deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 100% 6m/s 110deg