Лавров: Русия и Китай имат планове за дългосрочно двустранно сътрудничество

Лавров: Русия и Китай имат планове за дългосрочно двустранно сътрудничество

Русия и Китай имат далечни планове за развитие на двустранното сътрудничество. Това заяви днес външният министър на Русия в Делхи на първата си лична среща с китайския министър на външните работи Цин Ган в  кулоарите на форума на дипломатическите ръководители от страните в Г-20, предаде ТАСС.

Лавров отново поздрави китайския си колега по повод назначаването му на този пост и изрази убеденост, че Цин Ган ще осигури “приемственост и постъпателно движение напред във всички насоки, съгласувани от (държавните) лидери, включително в търговско-икономическата и културната сфера”.

“Имаме отиващи доста далеч планове за развитие на двустранното взаимодействие и, естествено, наситен външнополитически дневен ред с оглед ролята на Русия и Китай като стабилизиращ фактор за системата от международни отношения”, добави ръководителят на руската дипломация.

“Благодарение на стратегическата ръководна роля на лидерите на нашите държави отношенията ни се развиват все така стабилно и здраво, като дават положителен пример за двустранни отношения между големи сили”, отбеляза Цин Ган. Той припомни “успешното” неотдавнашно посещение в Москва на най-висшия китайски дипломат Ван И (21-22 февруари) и постигнатите тогава “широки договорености” между двете държави.

От своя страна, германският канцлер Олаф Шолц призова днес Китай да не изпраща оръжия, за да помага на Русия във войната ù срещу Украйна, а вместо това да окаже натиск върху Москва да изтегли войските си.

Според Шолц е разочароващо, че Китай се е въздържал от осъждане на руското нахлуване. Федералният канцлер обаче приветства усилията на Пекин за намаляване на ядреното напрежение.

“Моето послание към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да призовете за изтегляне на руските войски”, заяви Шолц в реч пред германския парламент. “И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия”, настоя Шолц.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън посочи, че срещата на външните министри от Г-20 отново е помрачена от руската инвазия в Украйна и настоя групата да призове Москва да изтегли войските си.

Войната в Украйна е сериозен проблем по време на срещите на Г-20, откакто Русия нахлу в своята съседка през февруари миналата година. В групата на най-големите икономики в света влизат както САЩ, така и Русия.

“За съжаление тази среща отново е помрачена от непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна, умишлената кампания на разрушение на граждански цели и нейното нападение срещу основните принципи на Устава на ООН”, каза Блинкън пред външните министри от групата, според подготвено изявление, предоставено на журналисти, след като беше произнесено от държавния секретар тази сутрин.

Домакинът Индия отказва да обвини Русия за войната, а търси дипломатическо решение и увеличава покупките на руски петрол.

Блинкън заяви, че Г-20 би трябвало отново да призове Русия да спре войната и да изтегли силите си в името на международния мир и икономическата стабилност. По този призив повечето страни от групата се споразумяха на лидерската среща в Индонезия през ноември.

Индия се стреми войната в Украйна да не се превръща в доминиращ въпрос по време на нейното председателство на Г-20 и призовава вниманието да се съсредоточи върху сигурността на прехраната, енергетиката и изкуствените торове – теми, които в особена степен засягат не толкова богатите държави.

Блинкън каза, че Русия още не се е съгласила да поднови зърнената сделка, която улеснява износа на земеделски продукти от Украйна през Черно море, преди срокът му да изтече на 18 март.

“Наложително е Г-20 да говори открито в подкрепа на удължаване и разширяване на зърнената инициатива (в Черно море), за да укрепи хранителната сигурност за най-уязвимите”, заяви той.

Информация БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1008hPa 45% 40% 7m/s 300deg
17°C Усещане 15°C
1014hPa 28% 20% 6m/s 260deg
20°C Усещане 19°C
1009hPa 24% 20% 7m/s 280deg