Лавров: Швейцарската “формула” за Украйна и китайският мирен план са несъвместими

Лавров: Швейцарската "формула" за Украйна и китайският мирен план са несъвместими

Швейцария само изпълнява поръчката на САЩ и техните съюзници

Швейцарската „формула“ за украинско уреждане и инициативата, предложена от Китай, са несъвместими. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, съобщават руски медии.

„Китайският план от 12 точки и швейцарската „формула“ са несъвместими“, каза още Лавров по време на пресконференция след заседание на Съвета на външните министри на ОНД в Минск.

Лавров обърна внимание, че Швейцария само изпълнява поръчката на САЩ и техните съюзници.

„И не виждам как е възможно да впрегнеш таралеж и трепереща сърна в една впряг; това е трудно за представяне“, добави Лавров.

Той обясни, че „швейцарската „формула“ е да се привлекат възможно най-много страни с измама и измама към ултиматум на Русия“, а китайският план е първо да се справят със системните проблеми в сферата на сигурността, с първопричините за настоящата ситуация в Украйна, която „отразява дълго подготвяната и в крайна сметка отприщена хибридна война срещу Русия с ръцете и телата на украинци и украински жени сега“.

„Само чрез премахване на тези първопричини, казва китайският подход, можем сериозно да обмислим споразумение, което ще вземе предвид законните интереси на сигурността на всички страни. Това е приблизително същото нещо, което предложихме още през декември 2021 г. – да се споразумеем неделимостта на сигурността, как тя ще бъде въплътена в практически стъпки”, коментира Лавров. „Нашите инициативи са известни от 2007 г., когато руският президент Владимир Путин говори на Мюнхенската конференция по сигурността и предупреди Запада срещу изкушението да завладее повече и повече геополитическо пространство с открито антируски подход, повторихме това през 2008 г. и 2010 г., ние се съгласихме в рамките на ОССЕ за неделимостта на сигурността.”

„Западът на най-високо ниво пое тържествени ангажименти нито една държава, нито една организация в пространството на ОССЕ да не претендира за господство, но всъщност НАТО се занимаваше точно с това господство”, заяви Лавров.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1016hPa 82% 82% 1m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1018hPa 62% 9% 2m/s 60deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 72% 20% 4m/s 140deg