Лавров: Заплахите за евразийската сигурност идват основно от НАТО

Лавров: Заплахите за евразийската сигурност идват основно от НАТО

Заплахите за евразийската сигурност идват основно от НАТО. Това каза пред репортери руският външен министър Сергей Лавров след заседание на Съвета на външните министри (СМВН) на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), съобщиха руски медии.

„Заплахите, които се появяват за евразийската сигурност, идват от различни посоки, но в преобладаващата част от случаите източникът на тези заплахи е агресивната линия на НАТО, която иска, още веднъж подчертавам, да приватизира и подчини всички въпроси, които са в едно, по един или друг начин, свързан с осигуряването на стабилност в нашето огромно пространство“, каза министърът.

Според него алиансът създава „четворки“, „тройки“ и други малки структури, които са „зародиши на военни блокове“. „Тези затворени военни блокове имат за цел да се противопоставят на онези, които НАТО смята за противници или дори просто конкуренти, включително, разбира се, Китайската народна република и Корейската народнодемократична република, Русия“, добави Лавров.

„Ние твърдо ще защитаваме необходимостта от запазване на принципите, на които досега се основаваше архитектурата на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион“, каза ръководителят на руското външно министерство. „Това е мрежа от асоциации, групирани около АСЕАН (Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия ) въз основа на принципите на равенството, принципите на еднаква неделима сигурност, консенсус, взаимно уважение, Западът иска да унищожи тези структури“.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg