Лекари от Варна спасиха бебе, кърмено от майка, която системно е употребявала фентанил (ВИДЕО)

Лекари от Варна спасиха бебе кърмено от майка, която системно е употребявала фентанил (ВИДЕО)

В последните години все повече се говори за нарастващата епидемия от хора, които употребяват фентанил в страната. Екипът на TheSite24 разговаря с проф. Снежа Златева, завеждащ клиниката по Токсикология към Военноморска болница – Варна за вредата от употребата на алкохол и наркотици през бременността. Тя посочи, че от 2015 до 2024 година статистиката по отношение на употребяващите жени и мъже се е променила и то сериозно.

“При епидемиологичното изследване за консумацията на алкохол и наркотици, което започна да се извършва през 2015 г. за нуждите на Община Варна, обърнахме внимание, че през първите години съотношението между мъже и жени е било 1:7. Що се отнася за непълнолетните съотношението беше 2:1 в полза на момчетата. Какво обаче забелязваме в последните три години – съотношението вече между мъже и жени е 4:1, а при непълнолетните вече е в полза на момичетата, които по-често злоупотребяват с алкохол”, разясни проф. Златева. Тя посочи, че в тази ранна, репродуктивна възраст, много млади жени, които употребяват вредни вещества рискуват да увредят репродуктивната си система, а след това и дори и плода.

Токсикологът отбеляза, че за съжаление в България към момента няма справка за това, как стоят нещата по отноношение на това колко деца са се родили с увреждания, след като майките им са употребявали алкохол или наркотици през бременността. Въпреки това обаче, фрапиращи случаи не липсват.

“За мен най-важни са данните, които са свръзани с употребата на алкохол и цигари през бременността. Що се касае до употребата на наркотици и в частност фентанил, за мен лично беше прецедент един случай отпреди няколко месеца, който ние установихме в нашата лаборатория. Става въпрос за кърмаче, в чиято кръв беше доловено наличие на фентанил. Говорим за майка, която е употребявала наркотика по време на бременността си.

Бебето става зависимо към този наркотик и когато то се роди, майката се съветва да не спира кърменето защото, както тя е зависима, така е зависимо е бебето. Ако се спре кърменето и съответно приема на дрога, детето ще получи т.нар. абстинентен синдром, който при децата се проявява с гърч. Ето защо тази майка го е кърмила, но по време на кърменето тя е взимала хероин, в който е имало и фентанил. Бебето е изпаднало в гърч и кома, а специалистите от болница “Св. Марина” са успели да го спасят, за щастие!

Тези случаи са особено видими, когато се търси подобна статистика за по-големите държави като например в САЩ, където ежегодно има 40 000 случая на родени деца с такава зависимост”, обясни проф. Златева.

Какво още показва статистиката за 2023 г. по отношение употребата на дрога във Варна?

Случаите на остри интоксикации при пълнолетни лица, дължащи се на употребата на наркотични вещества са 272. Най-много са пациентите, които са постъпили след приемане на комбинирана употреба на дрога – 139, следвани от хората, които са получили остра интоксикация след прием на опиати (вкл. хероин, метадон, морфин, фентанил и др.) – 65 човека. Средната възраст на мъжете, които употребяват различен вид наркотици е около 40 години, а при жените е 36.

19 са случаите на остри интоксикации от прием на наркотици през 2023 г. при непълнолетните във Варна. И там преобладаващо са пациентите, които са посетили варненската токсикология след смесване на различни по вид наркотици – 9 случая. Според статистиката момичетата попаднали в лечебно заведение заради употреба на дрога са на възраст около 16 години, докато момчетата са на 17 години.

Алкохолът от друга страна е пратил в Токсикологията във Варна 741 човека, от тях 54 са непълнолетни на възраст между 12 до 17 години. 29 от тях са момичета, а 25 момчета.

При пълнолетните статистиката е различна – 559 от лекуваните след остра интоксикация от алкохол са мъже, а 128 са жени.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1002hPa 72% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg