Летище Варна посрещна първия полет от влизането ни в Шенген (ВИДЕО/СНИМКИ)

Летище Варна посрещна първия полет от влизането ни в Шенген (ВИДЕО/СНИМКИ)

Заместник-кметовете по финансите и сигурността Христо Рафаилов и Илия Коев посрещнаха първия полет от влизането на България в Шенген по въздух, днес на  летище Варна. Събитието бе отбелязано с официална церемония и празнична програма на Терминал 2, предаде TheSite24

Самолет на Wizz Air, пътуващ от немския град Меминген за Варна, се приземи точно в 11 часа българско време  и беше поздравен с водна арка на специално организирана демонстрация, в която се включиха два автомобила на Регионалната служба за пожарна безопасност. Първите пътници влизащи във Варна, без преминаване през граничен контрол и паспортно-визови проверки, бяха посрещнати още от областния управител проф. д-р Андриана Андреева, заместник-кмета на Аксаково Десислава Стоянова, директора на аерогарата Димитър Костадинов и комисар Бончо Кралев – началник на Гранично-полицейско управление на Летище Варна. 

На борда на самолета пътуваха 163-ма души, предимно българи и 4-ри членният екипаж на самолета. Деца от танцово студио „Монт“, към читалище „Просвета“ в Аксаково поздравиха пристигащите с кратка програма и символично прерязаха лентата на новия коридор за влизане за пътуващите в въздушната шенгенска зона.  Дълго чаканото събитие беше запаметено с обща снимка на официалните лица и гости и пътниците от първия шенгенски полет, кацнал на варненска земя. Снимката, заедно с фуражката на комисар Кралев ще бъдат приложени към експозицията  в музея на Шенген в Люксембург.

Летище Варна обслужва годишно около 1,4 милиона пътници, пристигащи с полети от Шенгенското пространство, съобщи днес директорът на аеропорта Димитър Костадинов. По думите му водещата дестинация е Виена. С полети от и до австрийската столица пътуват всяка година около 130 хиляди души. Следват две германски летища – Берлин, където пътниците са близо 95 хиляди, и Меминген – с около 90 хиляди пътници годишно. 

Проектът „Шенген“ коства много усилия и ресурси, подготовката на летището започна още през 2009 година, коментира Костадинов. По думите му основните усилия са били насочени към изграждането на терминал две на аеропорта. Инвестициите са над 1,5 милиона лева, като средствата са вложени в дублирането на зони, системи и зали, в софтуер, обясни Костадинов. И допълни, че не всички от направените подобрения са видими за пътуващите, но важното е, че подготовката на терминала е направена, като е оформен и паспортно-визов контрол за дестинациите извън Шенгенското пространство. Директорът на летището каза още, че подобряването на бързината в обслужването на пътниците ще бъде видима особено през летните месеци, когато полетите са повече. И обобщи, че авиацията отново е авангард в държавата ни, като е доказала, че за много кратки срокове може да се пренастройва и да изпълнява всички изисквания.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1006hPa 82% 75% 6m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 41% 75% 3m/s 250deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 40% 3m/s 270deg