Лятото във Варна започна и вече има ухапани от морски дракон и змии

В разгара на лятото: Трима рибари са били убодени от морски дракон в морето край Варна, а жена е ухапана от пепелянка при разходка

Всеки свързва лятото с приятни моменти на плажа, къпане в морето, коктейли и забавление. Освен това обаче, през летните месеци плажуващите трябва да са особено внимателни, за да не попаднат в токсикологията, след ужилване от насекоми или близка среща с медуза.

За СайтЪТ проф. Петко Маринов, от клиниката по “Токсикология” към Военноморска болница – Варна сподели, че вече са минали и първите пациенти, които са били убодени от Морски дракон.

 Отровната риба е често срещана в Черно море и морета в Гърция. Българските екземпляри едва достигат 25см, но за сметка на това ако неподготвен рибар бъде убоден – болката е ужасна.

“Първо ще направя важното уточнение, че най-често “жертва” на морския дракон стават рибарите-любители. Професионалните рибари познават отлично рибата и знаят, как да я откачат от кукичката без да се наранят. Любителите обаче нямат много богат опит и често решават да махнат рибата с голи ръце, а оттам и биват убождани. Те я бъркат с кая или попчета и оттам става проблем”, коментира проф. Маринов.

Специалистът подчерта, че е задължително пострадалите да потърсят медицинска помощ, за да не се влоши състоянието им. Морският дракон има 2 шипа на гърба и опашката и при неволен допир директно инжектира отровата си.

Убождането причинява тежки локални реакции, има и пациенти, които се оплакват от стягане в гърдите, гадене, мускулна слабост и други, показва практиката.

“Годишно през Токсикологията преминават между 15-20 пациенти, които са били убодени от морски дракон”, обясни проф. Маринов.

През лятото се срещат и случаи на ухапани от змии. Специалистът посочи, че за нашия регион това са най-често случаи на ухапани от пепелянки. Годишно през токсикологията във Варна преминават между 10 и 15 пациенти, които са имали близка среща с влечугите.

“Миналият месец имахме вече случай на ухапване от змия. Тези инциденти стават най-често във вилните зони или гористите местности. Змии в населените градски райони няма, така че нека хората да не се тревожат”, каза още проф. Маринов.

Другите най-чести случаи през лятото във Варна са свързани с алергични реакции следствие на ужилване от насекоми. В най-голям процент това са пчели, оси и стършели.

“Тук вече има голямо значение дали човек е алергичен и до каква степен. Има хора, които въобще не търсят помощ, но сме имали и много сериозни случаи на алергични реакции. Като цяло това са и най-честите случаи през лятото по отношение на алергиите при нас”, обясни медикът от клиниката по “Токсикология”.

Проф. Петко Маринов допълни, че съвсем нормално през лятото преминават и пациенти, които са били опарени от медузи.

“За наш късмет медузите в Черно море са опасни. Контактът с тях причинява алергични реакции на кожата, предизвикани от слуз, която се отделя от пипалата им. Предизвикват парене на кожата, обриви или в по-редки случаи появата на мехури”, каза още лекарят.

Не на последно място проф. Маринов посочи, че лятото има средно и около 10-12 случая на хора ухапване от сколопендра.

“Лoшoтo e, чe yxaпвaнeтo oт бългapcĸитe cĸoлoпeндpи e мнoгo бoлeзнeнo, мяcтoтo нa yxaпвaнeтo ce зaчepвявa и пoдyвa. Тези насекоми обикновено живеят във вилите и влажни места”, обясни специалистът.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

33°C Усеща се 34°C
1010hPa 40% 20% 7m/s 120deg

34°C Усещане 33°C
1009hPa 29% 0% 2m/s 0deg

34°C Усещане 34°C
1009hPa 33% 20% 3m/s 0deg