Мария Тодорова: Да подкрепим живота, дори и в най-тежките мигове!

Горещо подкрепям кампанията за популяризиране на #донорството на органи. Да подкрепим #живота, дори и в най-тежките мигове! Това написа в личния си профил Мария Тодорова – председателят на ПК “Култура и духовно развитие” към Общински съвет Варна, видя СайтЪТ.

“Не само като председател на постоянната комисия “#Култура и духовно развитие” в Общинския съвет на Варна, но и в лично качество, горещо подкрепям инициативата за обществена кампания за популяризиране на темата за #донорството на органи.

В дневния ред на тридесет и първото за мандата заседание на комисията включих точка за именуване на улица в район “Аспарухово” на името на младо момче – наш съгражданин, чиито родители, въпреки болката си от тежката загуба на детето си, взимат отговорно трудното решение да дарят органите му.

21-годишният Георги, връщайки се в България за лятната си ваканция през 2015 година, претърпява фатален здравословен проблем, който се превръща във второ раждане за други четири човека с даряването на туптящото младо сърце, работещите черен дроб и бъбреци.

Не е публично известно обстоятелството, че Варна е един от малкото градове в страната, които ефективно реализират донорски ситуации.

Силно обезпокоителен (поне за мен) факт е, че над 800 българи чакат у нас за нов орган и единственият им шанс за живот е чаканата трансплантация, без която са обречени на бавна смърт или емиграция в чужбина в търсене на надежда за живот.

За съжаление, България е на едно от последните места по донорство на органи в Европейския съюз, което ясно откроява нуждата от мащабна, дългосрочна и ангажираща кампания.

С малкия жест за именуване на улица в местността “Малка Чайка” отдаваме почит на младия варненец Георги Николов и десетките други варненци, станали донори. Това може би ще донесе и утеха, но със сигурност е признание за техните семейства и близки, извършили един от най-благородните подвизи, на които е способен #човек – да дари органите на най-близкия си.

Последната реализирана донорска ситуация в България е от 6 септември, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с координатор д-р Христо Христов, при която трима българи получават новия си шанс за живот от 41-годишен мъж в мозъчна смърт.

Обществената #кампания за популяризиране на донорството на органи се реализира от “Ноубъл графикс” ООД и фондация “Документалистите”.

Повече информация за последния дар на човека може да видите тук: https://dokumentalisti.bg/dar/transplantation/

Нека малките чайки станат ято!

Нека Георги дори и след смъртта си да продължава да печели състезания – вече не само математически, както тези приживе, а такива за живота – да предизвика обществените предразсъдъци и да даде шанс всеки един от нас да осъзнае отговорността, която носи за бъдещето!”, коментира Мария Тодорова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1014hPa 79% 21% 2m/s 15deg

18°C Усещане 18°C
1015hPa 91% 98% 0m/s 340deg

21°C Усещане 20°C
1015hPa 53% 70% 1m/s 166deg