Мартин Димитров: При разумно управление на бюджета, дефицитът може да бъде свален под 3% без увеличение на данъците

Мартин Димитров: Ако задържим нивото на растеж на доходите, до 2024-а България няма да е на последно място по доходи в Европейския съюз

При разумно управление на държавния бюджет, дефицитът спокойно може да бъде свален под 3% и то без да се увеличават данъците, което от своя страна ще успокои икономиката. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Мартин Димитров в предаването “Въпросите” по TV1.

По думите му сегашното предложение за бюджет от служебното правителство ще бъде оттеглено и съвсем скоро ще бъде внесен нов бюджет, който да бъде с 3% дефицит без увеличаване на данъците. Той увери, че държавата има пари, но те трябва да се харчат по-разумно. А за да бъде дефицитът 3%, някои разходи трябва да се ограничат, отложат, разсрочат или да бъдат директно спрени, ако са неефективни.

“Това с нямането на пари са популистки приказки на хора, които се опитват да вкарат държавата в катастрофа и да извадят дивиденти от тази работа. За съжаление част от този наратив е и самият президент, който искаше да продължи да управлява, и неговите служебни министри говореха за някакви финансови катастрофи. Хората не трябва да се притесняват и не трябва да разбират тези новини буквално, защото в тях има много популизъм”, каза той.

Според депутата дерогацията, която България получи и я направи единствената страна в ЕС, която може да внася руски петрол по море, ще изтече и трябва сериозно да се помисли за други алтернативни доставки. За пример даде газа, при който бяха взети такива варианти, вследствие на които цената му падна драстично.

Той изтъкна, че спечелилите компании от дерогацията трябва да плащат данък “печалба” и данък “свръхпечалба”.“Идеята на тази дерогация трябваше да бъде печалба за българските потребители и бизнес и цените да бъдат ниски, но не се случи точно така. Затова от сегашното правителство очаквам много активна роля по отношение на това всички петролни компании да си плащат данъците за печалба и свръхпечалба”, коментира Димитров.

Той напомни, че в предишния парламент “Демократична България” внесе законопроект за Агенция “Митници”, която всеки ден да обявява свободните количества в данъчно-акцизните складове – нещо, което 10 години не успяваше да се случи. И допълни, че това даде възможност за повече конкуренция, внос и постепенно нормализиране на цените в сектор петрол.

Мартин Димитров посочи, че още от 48-ото Народно събрание е настоявал за смяна на държавния представител на “Лукойл” Красимир Първанов поради неизготвените от него отчети за дейността му. Според него по този начин е невъзможно интересите на държавата да бъдат защитавани. Той очаква сегашният министър на енергетиката да проведе конкурентна и прозрачна процедура, чрез която да се назначи лице, защитаващо интересите на държавата.

Димитров заяви, че ще настоява смяната на регулаторите да не се бави. “Регулаторите са с изтекли мандати, а те са много влажни за справянето с инфлацията, защото ако има картелни споразумения или други подобни забранени практики, това често означава по-високи цени за потребителите. Ключово е да бъдат избрани работещи регулатири”, допълни още той.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg