Мъск е изключил мрежата на Starlink, за да попречи на “украинска спецакция до Крим”

Мъск е изключил мрежата на Starlink, за да попречи на "украинска спецакция до Крим"

Илън Мъск е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа на неговата компания Starlink близо до брега на Крим миналата година, за да попречи на тайна украинска операция срещу руския флот, според откъс от новата биографична книга на Уолтър Айзъксън, посветена на ексцентричния милиардер, съобщава CNN.

Решението на Мъск, което принуди украинските служители да го молят да включи отново сателитите, е било продиктувано от силен страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия, страх, подтикнат от разговорите на Мъск с високопоставени руски служители, според книгата на Айзъксън.

Книгата на Айзъксън показва как екзистенциалният страх на Мъск от разпалване на по-мащабен конфликт го е накарал да отхвърли украинските искания за достъп до услугите на Starlink, които те биха могли да използват, за да атакуват руснаците.

През юни собственикът на SpaceX, Tesla и наскоро ребрандирания X (бившия Twitter) определи сателитната интернет услуга, като “гръбнакът“ на военните комуникации на Украйна. Осем месеца по-рано той заплаши да спре услугата, а временните прекъсвания предизвикаха силно объркване в украинските редици.

The New Yorker публикува обширен материал миналия месец, за това как Илон Мъск е обмислял да изтегли Starlink от Украйна след “страхотен разговор с Путин”:

През юни собственикът на SpaceX, Tesla и наскоро ребрандирания X (бившия Twitter) определи сателитната интернет услуга, като “гръбнакът“ на военните комуникации на Украйна. Осем месеца по-рано той беше заплашил да спре услугата, а временните прекъсвания предизвикаха силно объркване в украинските редици.

“Завладяващ” материал в The New Yorker хвърля светлина върху това защо той е обмислял прекъсване на услугата – според съобщенията, защото се е притеснявал как Русия вижда участието на Starlink.

Колин Кал, тогавашен заместник-министър на отбраната на САЩ по политиката, беше натоварен да убеди Мъск да не дърпа щепсела.

Той си спомни как Мъск е разказал за “страхотен разговор с Путин”.

“Моето заключение беше, че той се изнервяше от това, че участието на Starlink все повече се възприема в Русия като средство за украинските военни усилия и търсеше начин да успокои руските опасения“, казва Кал пред The New Yorker.

Този разговор се е състоял след поредица от временни прекъсвания на услугата Starlink в Украйна. Според украински войник, който говори пред списанието, е имало “хаос“, когато връзката е била прекъсната.

“Комуникациите изчезнаха, формированията бяха изолирани… Командирите трябваше да карат до бойното поле, за да бъдат в обхвата на радиото, рискувайки себе си“.

Сателитите Starlink се използват за комуникация на бойното поле, събиране на разузнавателна информация и координиране на дронове и артилерийски удари.

През юни Пентагонът обяви, че е постигнал сделка със SpaceX за запазване на работата на Starlink в Украйна, но не разкри условията на споразумението.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 21°C
1017hPa 94% 6% 5m/s 50deg
20°C Усещане 20°C
1020hPa 72% 99% 2m/s 100deg
21°C Усещане 21°C
1017hPa 83% 100% 4m/s 110deg